Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

Επίσκεψη στην Κούβα θα πραγματοποιήσει στις 21 και 22 Μαρτίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να γίνει ο πρώτος πρόεδρος, μετά τον Κάλβιν Κούλιτζ το 1928, που θα επισκεφθεί την Αβάνα. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, κατακτώντας έτσι ένα από τα τελευταία προπύργια του Ψυχρού Πολέμου.

Με την προσέγγιση Αβάνας και Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες αντάλλαξαν διπλωματικές αποστολές, ενώ εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων υπέγραψαν συμφωνία για την αποκατάσταση των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας εντός του 2016, επιτρέποντας την μετακίνηση των Κουβανοαμερικανών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις οικογένειές τους στη νησιωτική χώρα.

Η πρόθεση του προέδρου Ομπάμα προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται στην αναθέρμανση των σχέσεων με το καθεστώς Κάστρο. Ο συντηρητικός γερουσιαστής του Τέξας, Τεντ Κρουζ, ο πατέρας του οποίου διέφυγε από την Κούβα τη δεκαετία του 1950, είπε ότι ο Ομπάμα δεν θα έπρεπε να επισκεφθεί το νησί όσο η οικογένεια Κάστρο παραμένει στην εξουσία. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, παιδί και αυτός Κουβανών μεταναστών, ο οποίος καταδίκασε την επίσκεψη Ομπάμα, αποκαλώντας την Κούβα «αντιαμερικανική κομμουνιστική δικτατορία». «Σήμερα, ένα χρόνο και δύο μήνες μετά το άνοιγμα στην Κούβα, η κουβανική κυβέρνηση παραμένει όσο καταπιεστική υπήρξε πάντα», είπε ο Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας στο CNN.

Παρά την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, το αντικαστρικό λόμπι στο Κογκρέσο δεν έχει επιτρέψει την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο. Για τον πρόεδρο Ομπάμα, το διπλωματικό άνοιγμα προς την Κούβα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής της οκταετούς θητείας του.