Πρωτιά αγωνίας της Τ. Μέη σήμερα στη Βρετανία.

Καλπάζει η Μέρκελ στη Γερμανία, σε κατάρρευση ο Μ.Σούλτς που προτίμησε να υποστηρίξει ο Α. Τσίπρας.

Βρετανία: Κάλπες σήμερα στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων και στο βάθος Brexit.Στις εκλογές στραμμένο το βλέμμα της ΕΕ στις Τόρις της Τερέζα Μέι διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Πέμπτη οι Βρετανοί, προκειμένου να εκλέξουν νέο Κοινοβούλιο, στη βαριά σκιά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη Βρετανία το τελευταίο διάστημα. Με διαρκή περιστατικά φανατισμού ακόμα κι εχθές.

Οι Τόρις της Τερέζα Μέι διατηρούν προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά άγνωστο είναι εάν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία, ώστε η Μέι να πάει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με «καθαρή εντολή» όπως επιθυμεί.

Το ζήτημα της ασφάλειας έχει τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων, μετά και την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, η οποία άφησε πίσω της οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Τα μέτρα ασφαλείας στη Βρετανία έχουν ενταθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και εν όψει των εκλογών

Η αρχική διαφορά 20 μονάδων στα μέσα Απριλίου υπέρ των Τόρις έφτασε σε μονοψήφιο νούμερο τις τελευταίες ημέρες, με δημοσκόπηση της Survation να δείχνει διαφορά… μίας μονάδας! Όμως χθες η διαφορά σε άλλη δημοσκόπιηση αυξήθηκε σε δώδεκα μονάδες.

Οι αμφιλεγόμενες προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος όσον αφορά την κοινωνική προστασία των ηλικιωμένων καθώς και η μαχητικότητα του Κόρμπιν, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου κρίνεται επιτυχημένη, είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της ψαλίδας.

Το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov «βλέπει» τους Συντηρητικούς, που διαθέτουν πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, να χάνουν την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την Μέι.

Όσον αφορά το Brexit, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, σε πολύ σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, φαίνεται πως και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για την τροπή που έχει πάρει η εκλογική αναμέτρηση στην Βρετανία, φοβούμενη το σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όποιος και αν είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Η ΕΕ επιθυμεί συμβιβασμό με το Λονδίνο -όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της EE για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δηλώνει ότι θα συμβούλευε «σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας»-, ωστόσο ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την ψηφοφορία της Πέμπτης θα προκύψει ένας ηγέτης, που θα διαθέτει ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των εντατικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η θέση αυτή μπορεί και να φαίνεται παράδοξη. Αλλά, για τους αναλυτές, εάν η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, κατορθώσει να ενισχύσει την αδύναμη πλειοψηφία της, θα είναι λιγότερο ευάλωτη στους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός της.

Γεγονός που θα μπορούσε να την αναγκάσει να κάνει υποχωρήσεις σε ακανθώδη θέματα όπως είναι «ο λογαριασμός» των 50 έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει στην ΕΕ ή τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γερμανία: 15 μονάδες μπροστά η Μέρκελ «Βυθίζεται» το σκάφος του Σουλτς

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ διευρύνουν στις 15 μονάδες το προβάδισμα απ’ τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς! Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά την αποτυχία του να προβλέψει τη νίκη του Εμ. Μακρόν για χάρη του κομμουνιστή Μελανσόν (που αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ φτωχά ποσοστά ),επένδυσε στον κ. Σούλτς στη Γερμανία.

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL και του περιοδικού Stern η CDU αυξάνει κατά μία μονάδα στο 39% το ποσοστό της, ενώ το SPD υποχωρεί κατά μία μονάδα στο 24%.

  • CDU/CSU 39%
  • SPD 24%
  • Πράσινοι 8%
  • Φιλελεύθεροι (FDP) 8%
  • Αριστερό Κόμμα (Linke) 8%
  • Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%
  • Λοιπά κόμματα 6%

Το ποσοστό των αναποφάσιστων κι όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν αγγίζει το 20%. Αν λοιπόν γίνονταν εκλογές σήμερα η συμμετοχή θα άγγιζε το 80%, 8,5% υψηλότερη απ’ τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. «Η αυξημένη συμμετοχή αποδίδεται κυρίως στην κινητοποίηση των παλαιών και νέων ψηφοφόρων των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Φιλελεύθερων», λέει ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Η Μέρκελ 30 μονάδες μπροστά απ’ τον Σουλτς

Στην ερώτηση ποιον θα προτιμούσατε για καγκελάριο η Άνγκελα Μέρκελ προηγείται αυτή τη στιγμή με 30 μονάδες του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς. Αν εκλεγόταν απευθείας καγκελάριος από το λαό, τότε το 53% θα ψήφιζε Μέρκελ -+1% σε σχέση με πριν από δύο εβδομάδες- και 23% τον Σουλτς. Από τους ψηφοφόρους της CDU το 93% στηρίζει Μέρκελ, όπως και το 88% των οπαδών του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, ενώ στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών το 67% υποστηρίζει τον Σουλτς.