Στη Φρανκφούρτη λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις

Οι επώδυνες αποφάσεις για τους Έλληνες λαμβάνονται στο εξωτερικό και απλά ανακοινώνονται στη χώρα μας, από τους δανειστές.
Το γνωστό σε όλους μας κουαρτέτο είχε ραντεβού στη Φρανκφούρτη για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να βρεθεί μεταξύ τους κοινό έδαφος. Τελικά όλα δείχνουν ότι το κλειδί βρίσκεται στο δημοσιονομικό κενό και κάπου εκεί φαίνεται ότι μπαίνει και το θέμα της περικοπής όχι μόνο των επικουρικών αλλά και των κύριων συντάξεων.
Οι ευρωπαϊκή θεσμοί και η ΕΚΤ είχαν κοινή γραμμή, για ακόμη μια φορά, σε ό,τι αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και τον τρόπο υπολογισμού τους σε βάθος τετραετίας. Εκεί βρίσκεται το μέλλον των εξελίξεων για την ευρωπαϊκή πλευρά.
Κάπως έτσι και για να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό και μάλιστα άμεσα ζητούν περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.
Έτσι γίνεται πλέον λόγος ανοιχτά για μειώσεις 6-8% στις επικουρικές και ψαλίδισμα στις κύριες άνω των 1.300 ευρώ, αλλά και επιβολή πλαφόν (μειωμένου στα 2.300 ή ακόμη και 2.000) για την ανώτατη κύρια, αλλά και πλαφόν στο ύψος των πολλαπλών συντάξεων.

Την ίδια ώρα ωστόσο όλα δείχνουν ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση και για μείωση της κατώτατης σύνταξης καθώς πλέον γίνεται ανοιχτά συζήτηση για απονομή της εθνικής σύνταξης των 384 μόνο σε όσους έχουν 20 έτη και όχι 15 έτη ασφάλισης και κάπως έτσι αυτομάτως μειώνεται η εθνική σύνταξη για όσους έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης από 20.