Μεταθανάτιες «επαφές» έχουν 6 στους 10 πενθούντες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, με επικεφαλής τον Αρμάντο Ντ’ Αγκοστίνο, οι άνθρωποι που έχουν χάσει σύζυγο ή άλλο πολύ αγαπημένο τους πρόσωπο, κάποια στιγμή έχουν την εντύπωση πως τον «βλέπουν ή τον «ακούν».

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι εντυπωσιακά υψηλή η συχνότητα τέτοιων παραισθητικών εμπειριών μετά από πένθος», αναφέρουν οι Ιταλοί επιστήμονες. Όπως επισημαίνουν όμως, πολλοί άνθρωποι δεν μιλάνε ποτέ ανοιχτά γι’ αυτές τις ασυνήθιστες εμπειρίες τους, από τον φόβο ότι θα παρεξηγηθούν.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Journal of Affective Disorders” (Περιοδικό Συναισθηματικών Διαταραχών), αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα μελέτες πάνω στο ζήτημα. Η ανάλυση δείχνει ότι το 30% έως 60% των ανθρώπων που βιώνουν πένθος, έχουν παραισθητικές εμπειρίες, όπως το να βλέπουν τον αγαπημένο τους να κάθεται στην καρέκλα που αγαπούσε ή να τον ακούνε να τους καλεί με το όνομά τους.

Οι Ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, προς το παρόν, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο αυτές οι εμπειρίες θα πρέπει να θεωρηθούν παθολογικές και ποιο είναι το όριο ανάμεσα στη φυσιολογική και στην παθολογική εμπειρία του πένθους. Σε ένα βαθμό, οι παραισθήσεις αυτές μοιάζουν με εκείνες που έχουν όσοι υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μερικές φορές οι παραισθήσεις, πέρα από όραση και ακοή, περιλαμβάνουν την αφή, την όσφρηση, ακόμα και τη γεύση αλλά και μια «ιδιαίτερη» αίσθηση πέρα από τις πέντε αισθήσεις.