Γιούνκερ: Η τρομοκρατία δεν είναι εισαγόμενη αλλά από εδώ

Τους προβληματισμούς του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κοσιμιόν σε συνέντευξή του για την τρομοκρατία. Εμφανίστηκε αρκετά θορυβημένος, ενώ επισήμανε ότι καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν υπήρξε «ιδιαίτερα επιτυχής» στο ζήτημα της ενσωμάτωσης.

«Φαίνεται σαν η τρομοκρατία, η οποία μας χτυπά σήμερα, να ήταν εισαγόμενη, αλλά εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις γεννήθηκαν στην πραγματικότητα εδώ, συχνά μάλιστα και οι γονείς τους. Πέρασαν από τα σχολεία μας και έλαβαν ενεργά μέρος στην κοινωνική μας ζωή. Δίνουν την εντύπωση μόνο ότι έρχονται από αλλού, ενώ είναι από δω», είπε o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική «El País», τη βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro» και τις ελβετικές «La Tribune de Genève» und «Der Tagesanzeiger».

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει αποτύχει η ενσωμάτωσή τους, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει μια μονοσήμαντη απάντηση και δεν θέλει να προσχωρήσει στην άποψη, η οποία θέλει να τα εξηγήσει όλα με τη θρησκεία ή με την αποτυχημένη πολιτική ενσωμάτωσής τους.

«Καμιά από τις χώρες μας δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής στο θέμα της ενσωμάτωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτή η ευθύνη είναι δική μας και ευθύνη όσων αντιστέκονται συνεχώς στις εθνικές προσπάθειες και αρνούνται να ενσωματώσουν εκείνους, οι οποίοι προέρχονται μεν από αλλού, αλλά βρίσκονται από μακρού σε μας. Πρόκειται για μια διαμάχη δύο πλευρών στα ζητήματα ενσωμάτωσης».