Το εκφοβιστικό NON PAPER του Μαξίμου για τις τηλεοπτικές άδειες, εάν υπάρξει (που θα υπάρξει) αδιέξοδο αύριο για το ΕΣΡ.

Σε αντίθετη ρότα, μετά τις δικές το ψυχρολουσίες ο Ν. Παπάς δηλώνει ότι δεν βιάζεται και θα περιμένει ακόμα. Νέο πλήγμα από τη δήλωση του Βασ. Λεβέντη ότι θα ψηφίσει τον προτεινόμενο υποψήφιο πρόεδρο του ΕΣΡ από τη ΝΔ και όχι τον Ρ. Μορώνη του Ν. Βούτση. Ομοίως άλλαξαν προτίμηση από την προηγούμενη συνεδρίαση το ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Μαξίμου: Προκαταβολική επίθεση στη ΝΔ με non paper

Το μεσημέρι της Τρίτης, δύο ημέρες πριν από την ( άγονη ) συνεδρίαση της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές κοινοποίησαν non paper με το οποίο επέκριναν προκαταβολικά τη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση αρνηθεί «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» εκτός από την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της απόλυτης ανομίας. Και βεβαίως χωρίς πράξεις εξουσίθας πάλι στον Υπουργό κ.Παππά, που πάλι θα κριθούν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο Επικρατείας, ακόμα και εάν αφορούν σε προσωρινές άδειες.

Οι απειλές από το κυβερνητικό non paper: «Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διαδικασία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, παραθέτουμε τη σχετική απάντηση του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
“Τον Γενάρη αλλά και τον Σεπτέμβριο του 2015, πήραμε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να τελειώνουμε με το σύστημα της διαπλοκής. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης αυτής, τόσο στον εαυτό της, όσο και στον ελληνικό λαό. Με αυτή την έννοια εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, παρά τις αντιξοότητες, τις πρόσκαιρες αντιξοότητες σε αυτόν τον κεντρικό αγώνα και σε αυτόν τον κεντρικό στόχο.

Η ΝΔ από την αρχή υπονόμευσε κάθε προσπάθεια ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπονόμευσε την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και παρέβη τη συνταγματική της υποχρέωση να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης στο δημόσιο βίο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, που φάνηκε και στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Βασικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι: Αυτή η ατμόσφαιρα συναίνεσης να οδηγήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας. Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε συλλογικά την απόφαση για το πώς θα προχωρήσουμε, σε περίπτωση που η ΝΔ αρνηθεί, συνεχίσει να υπονομεύει τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά”».

Σε απάντηση δημοσιευμάτων που προσδιόριζαν το περιεχόμενο του νόμου-γέφυρα, σε περίπτωση μη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μίλησαν στο ΑΠΕ -ΜΠΕ. Σε άλλο τόνο, χωρίς απειλές για άμεσα μέτρα και μάλιστα μονομερώς νομοθετικά σε νέα υποκατάσταση του ρόλου του ΕΣΡ.

«Καμία περίπτωση νομοθέτησης δεν υπάρχει πριν εξαντληθούν οι δυνατότητες και οι πιθανότητες συναινέσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», σημείωσαν οι εν λόγω πηγές.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για «αποκατάσταση της νομιμότητας απέναντι στη γενικευμένη ανομία. Η ΝΔ υπονόμευσε την προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ και παρέβη τη συνταγματική της υποχρέωση. Εχει αρχίσει να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης όπως φάνηκε και στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή. Στόχος μας είναι αυτό να οδηγήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Σε περίπτωση που η ΝΔ επιμείνει, δεν θα δεχθούμε την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της απόλυτης ανομίας».