Επιφυλάξεις Ντάισελμπλουμ για οριστική λύση στο Eurogroup της Τρίτης

Επιφυλάξεις για το αν τελικά θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, προκαλώντας ανησυχία στην Αθήνα, ενώ την ίδια ώρα Ευρωπαίος αξιωματούχος θεωρεί αβέβαιη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια. Εμφανίσθηκε συγκρατημένος για τα βήματα προόδου της Αθήνας σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στην πορεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της «Wall Street Journal», που θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει προτείνει στους ευρωπαίους εταίρους περίοδο χάριτος έως το 2040, πριν αρχίσει η αποπληρωμή των ελληνικών δανείων στήριξης.

Με βάση την πρόταση του ΔΝΤ, οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το 2080, ενώ το επιτόκιο θα «κλειδώσει» στο χαμηλό 1,5%.

Το θέμα του χρέους παραμένει το κυριότερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, καθώς ΔΝΤ και ευρωπαίοι εταίροι δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει σε κοινό τόπο όσον αφορά το πόσο δραστική θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Αποτέλεσμα αυτής της σημαντικής εκκρεμότητας είναι μια εβδομάδα πριν το κρίσιμο Eurogroup της επόμενης Τρίτης να μην είναι γνωστό αν το ΔΝΤ θα λάβει μέρος, τελικά, στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ο οποίος σημείωσε ότι επί του παρόντος υπάρχουν περισσότερες προσδοκίες από δεδομένα όσον αφορά την προοπτική συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, αν και η συμμετοχή του είναι πολιτικά απαραίτητη για τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Το καλύτερο σενάριο αυτή τη στιγμή, σημείωσε η πηγή, είναι ότι το ΔΝΤ θα έχει λάβει αποφάσεις για τη συμμετοχή του ή μη στο τρίτο Μνημόνιο έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ως θετικό γεγονός ότι η ελληνική Βουλή στο Eurogroup της Τρίτης θα έχει ψηφίσει τον «κόφτη», προϋπόθεση την οποία θεωρούν απαραίτητη οι Γερμανοί εταίροι για να συνεχισθεί οποιαδήποτε συζήτηση επί του ελληνικού προγράμματος.