Εργασιακό νομοσχέδιο: Τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ με βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ

«Η αντιπολίτευση επιχειρεί να “πουλήσει” ανεπιτυχώς τον εργασιακό μεσαίωνα… που όμως δεν έρχεται» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης και πρόσθεσε πως «κανείς από εσάς που σήμερα προσχηματικά επαναστατείτε, δεν φρόντισε να λειτουργήσει πραγματικά φιλεργατικά». Εμείς, όμως -όχι εσείς- είπε ο βουλευτής «σήμερα προσθέτουμε φίλτρα προστασίας σε ένα ήδη στρεβλό και παραμορφωμένο εργασιακό περιβάλλον. Παρέχουμε τα όπλα στον εργαζόμενο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά του. Σήμερα, τόνισε «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διά του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη – έρχεται ορθότατα να νομοθετήσει υπέρ της διασφάλισης του οκταώρου και του πενθήμερου. Χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς. Με μόνο γνώμονα τη ρεαλιστική προσαρμογή στην εργασιακή πραγματικότητα και προς όφελος των εργαζομένων».

Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία-Ελένη Σουκούλη-Βιδάλη υποστήριξε πως «η κυβέρνησή μας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με θάρρος οριοθέτησαν εξαρχής τον κυρίαρχο στρατηγικό μας στόχο για την χώρα που αφορά ξεκάθαρα στην δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων ποιοτικής εργασίας για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες»

Ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας ανέφερε πως «ως εργαζόμενος 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και άλλα 15 ως μικρός εργοδότης, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να εργάζεσαι απλήρωτες υπερωρίες, αλλά και πώς είναι να παλεύεις με την υπερφορολόγηση και τις υπέρογκες ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Το σημερινό νομοσχέδιο, όμως, αντιμετωπίζει τις απλήρωτες υπερωρίες, τις ενστάσεις περί αδιαφάνειας στο συνδικαλισμό, τα φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στην εργασία, όλα δηλαδή τα σύγχρονα προβλήματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων». Εισάγεται, είπε, «η ψηφιακή κάρτα εργασίας, μια ασπίδα προστασίας του 8ώρου και των υπερωριών του». Προσέθεσε πως «το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της πιστής εφαρμογής του νομοσχεδίου που προστατεύει ολιστικά και αποτελεσματικά την εργασία».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος-Μανούσος Βολουδάκης, υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην ηλεκτρονική αποσύνδεση. Από τότε που υπάρχει κινητό τηλέφωνο και e-mail για πολλούς εργαζόμενους έχει καταργηθεί το ωράριο. Τι γινόταν μέχρι σήμερα για αυτό; Τίποτα. Τι προέβλεπε η νομοθεσία; Τίποτα. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους στις νέες πλατφόρμες συνεργασίας, τα παιδιά των delivery και courier». «Οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «τι έκαναν τεσσεράμισι χρόνια για αυτά τα δυο βασικά ζητήματα, την ηλεκτρονική αποσύνδεση και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες; Mόνο τα ρολόγια δουλεύουν ασταμάτητα, λέει το καινούριο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. Λάθος! Το δικό σας ρολόι, ο δικός σας χρόνος, έχει σταματήσει στη δεκαετία του 1980, τότε που κυριαρχούσαν οι εργατοπατέρες των ΔΕΚΟ».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ο κόσμος και η κοινωνία δεν σας ακολουθεί γιατί βαρέθηκαν τις ακρότητες και τις υπερβολές σας. Γιατί πέρασαν οι εποχές της κοινωνικής δυσαρέσκειας που κάποτε ήταν βούτυρο στο ψωμί σας. Και τώρα δεν έχετε πολιτικά όπλα. Δεν έχετε εργαλεία. Δεν έχετε προτάσεις. Και δεν έχετε αφήγημα. Ούτε επιχειρήματα. Γιατί τελικά τι ήσασταν; Ένα κόμμα διαμαρτυρίας, που πάνω στην αναστάτωση και την αναμπουμπούλα, μέσα στη φθορά και το θυμό, έφθασε να γίνει κυβέρνηση για 4,5 ολόκληρα χρόνια αλλά χωρίς σχέδιο, χωρίς πολιτική, χωρίς αφήγημα. Μόνο με φωνές και καταγγελίες».