ΕΝΦΙΑ «φωτιά» για 500.000 ιδιοκτήτες- Ποιους «καίνε» οι νέες ρυθμίσεις

Φωτιά θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για 485.505 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΒ και τα οποία περιλαμβάνονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία.

Μάλιστα λίγο περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών θα έχουν μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρσι 22.432 ευρώ ενώ υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Στους υπολογισμούς του μάλιστα ο ΣΕΒ έχει κάνει την υπόθεση ότι υπάρχει μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10%.

Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες, πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα, 140 εκατ. ευρώ.

Η οικονομική τους εξόντωση, καθώς τα ακίνητα τους είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν αξιοπρεπώς στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που είναι αμελητέο σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ –που θυμίζουμε ισοδυναμεί με την επιδότηση του κράτους προς του ΟΤΑ σημειώνει ο ΣΕΒ.

Κυρίως όμως, αυτές οι ακραίες και ορατές σε όλους τους επενδυτές περιπτώσεις, αποθαρρύνουν και τους πιο τολμηρούς από κάθε σκέψη επένδυσης στα ακίνητα τονίζει και συμπληρώνει ότι είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο συμπληρωματικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα το 2016 (€800 εκατ. περίπου, υπολείπεται της απώλειας εσόδων €900 εκατ. από φόρο μεταβίβασης ακινήτων την περίοδο 2009 (έσοδα άνω του €1 δις) –2016 (προβλεπόμενα έσοδα λίγο πάνω από €100 εκατ.)»

Ο ΣΕΒ επισημαίνει τέλος ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων περνά μέσα από τον εξορθολογισμό της φορολογίας κατοχής ακινήτων, με εξάλειψη των ακραίων επιβαρύνσεων ειδικά σε απρόσοδες περιουσίες, την κατάργηση του «εκδικητικού» όπως αναφέρει συμπληρωματικού φόρου και τη μετάβαση σε ανταποδοτική φορολόγηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠΟΜΙΔΑ: Ποιοι χάνουν

Μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει πως μόλις ένα στους 8 ιδιοκτήτες θα δει αυξήσεις, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει εντελώς διαφορετική άποψη και υπολογίζει πως είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που θα αιφνιδιαστούν με το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί.
Συγκεκριμένα:

  • Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
  • Οι ιδιοκτήτες που για πρώτη φορά θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο και για τα αγροτεμάχια.
  • Οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας μεταξύ 400.000 – 600.000 ευρώ θα δουν το χαράτσι να αυξάνει κατά 150% έως 325%.
  • Οι ιδιοκτήτες που έχουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η έκπτωση κατά 20% που είχαν στον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2015 οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
  • Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου για τα οικόπεδα αυξήθηκαν κατά 23-25%.

Με την αγορά των ακινήτων «νεκρή» είναι λογικό λοιπόν τα προσδοκώμενα έσοδα να πέσουν έξω αφού δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά έσοδα από φόρους για μεταβιβάσεις ακινήτων. Που σημαίνει ότι και στην περίπτωση των ακινήτων μικρότεροι φόροι θα απέφεραν στα δημόσια ταμεία, περισσότερα έσοδα!