Ελεύθερος και σε ελληνικό έδαφος ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα – Tι βίωσε στις φυλακές του Μπουρουντί

Συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά είχε ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, ο Ελληνας αξιωματικός που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από πολύμηνη φυλάκιση στο Μπουρουντί.

«Νοιώθω πάρα πολύ τυχερός που βρίσκομαι στην Αθήνα, όπου είχα ανθρώπους που μου έδειξαν αγάπη και συμπαράσταση», ανέφερε ο πολιτικογραφημένος Ελληνας, ο οποίος συγκίνησε τον κόσμο με την περιπέτειά του.

Ο Έλληνας αξιωματικός που είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, κινητοποίησε την κοινή γνώμη μετά την καταδίκη του τον Ιούνιο γιατί ως ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και υπεύθυνος επιχειρήσεων στο Μπουρουντί είχε αρνηθεί να σκοτώσει άμαχους διαδηλωτές.

Από τη φυλακή είχε στείλει μία επιστολή ζητώντας από την Ελλάδα και την ΕΕ να τον βοηθήσει: «Συνελήφθην στις 27 Ιουνίου 2015 από τους άνδρες της προεδρικής αστυνομίας και οδηγήθηκα αμέσως στα κρατητήρια των μυστικών υπηρεσιών. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Μουραμούγια με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της συμμετοχής σε “απόπειρα πραξικοπήματος”, που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Έχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω της απαιτούμενης Δίκαιης Δίκης. H προφυλάκισή μου δεν στηρίζεται σε πιστευτή και νομικά βάσιμη κατηγορία. Είναι κόντρα προς το Διεθνές Δίκαιο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Αφρικανικού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Λαών, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που έχουν κυρωθεί από το Μπουρούντι» έγραφε.

Χάρη στην έκκληση αυτή οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές κινητοποιήθηκαν και τελικά πριν από λίγο καιρό ο Χαγκαμπιμάνα απελευθερώθηκε.

«Σας αγαπά πολύς κόσμος εδώ στην Ελλάδα, πήρα εκατοντάδες γράμματα για εσάς» του είπε ο κ. Κοτζιάς, σημειώνοντας ότι το ευχαριστώ που του απηύθυνε ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα ανήκει «στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών που έκαναν καλή και συστηματική δουλειά» για την απελευθέρωσή του.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Κοτζιά ο. Σπύρος Χαγκαμπιμάνα, τόνισε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για τους άλλους συνανθρώπους μας που έμειναν πίσω».