Ειρήνη Κατσοτούρχη, η φύλακας της Κινάρου

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι όλη η Ελλάδα θα μίλαγε για τον αγαπημένο της τόπο την Κίναρο, για τον οποίο λέει πως έχει χρέος να προστατεύει, εξαιτίας μιας τραγωδίας.

Η γυναίκα, ηλικίας 70 ετών σήμερα, είχε την ατυχία να είναι ο πρώτος άνθρωπος που είδε τα συντρίμμια του ελικοπτέρου Agusta Bell, μετά τη συντριβή του στη νησίδα Κίναρο, δυτικά της Λέρου, την Πέμπτη.

«Με πήραν τα ξημερώματα από το Πεντάγωνο και μου είπαν για το ελικόπτερο. Αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω στις χαράδρες που ξέρω και σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια. Μέχρι να φτάσω στο σημείο προσευχόμουν να μην έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκαν οι προσευχές μου», ανέφερε στο «Εθνος».

Η Ειρήνη Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί το 2000 μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της.

Η γυναίκα είναι συνταξιούχος και ζει μόνη της στη νησίδα, ενώ την επισκέπτεται ο γιος της μαζί με το εγγονάκι της, όσο πιο συχνά μπορεί, οι οποίοι μένουν στην Κάλυμνο. Στην καθημερινότητά της ασχολείται με τα ζώα που διατηρεί στη βραχονησίδα και συντηρεί το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984. «Μαζί με το σύζυγό μου δώσαμε ζωή στη βραχονησίδα. Φτιάξαμε ένα μικρό σπιτάκι και είχαμε μια υπέροχη ζωή. Αυτή είναι η πατρίδα μου. Νιώθω ότι έχω χρέος να προστατεύσω αυτό τον ευλογημένο τόπο. Εύχομαι να μην έρθω ποτέ ξανά σ’ αυτή τη θέση. Θρηνώ για τα παιδιά αυτά, όπως και όλη η Ελλάδα», ανέφερε η κυρία Κατσοτούρχη.