Δρίτσας: Δεν τελείωσε η πώληση του ΟΛΠ! Θύελλα αντιδράσεων από αντιπολίτευση

«Η πώληση των μετοχών του ΟΛΠ γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές και όχι για την ανάπτυξη του λιμανιού, ούτε από την Θάτσερ δεν πέτυχε αυτό το μοντέλο», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος είπε επίσης ότι «πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ».

Ο κ. Δρίτσας έρχεται, μετά και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή. Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών, οι οποίοι διαφοροποιούνται, βάζουν στο τραπέζι επιτακτικά το ζήτημα της παραμονής τους στην κυβέρνηση.

Η διαφοροποίηση του υπουργού Ναυτιλίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε στο Mega, ότι η διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ δεν έχει τελειώσει. «Έχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο», ανέφερε, επικαλούμενος σειρά νομικών διαδικασιών. Παράλληλα, δήλωσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι «η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα» παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του πρωθυπουργού την Παρασκευή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας επιτέθηκε και στο ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι λειτουργεί ως κράτος εν κράτει και πως είναι επινόηση των δανειστών. Το Ταμείο λειτουργεί με κανόνες που πρέπει και η κοινωνία και η κυβέρνηση να το ελέγχει συνεχώς, πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι «πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του». «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Δρίτσας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιόρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ή έπρεπε φύγουμε, ή να μείνουμε και να παλέψουμε… άλλαξε σε πολλά σημεία η συμφωνία που έφερε το ΤΑΙΠΕΔ, δεν εξαιρούσε ούτε καν την ακτογραμμή των λιπασμάτων που ήταν διακήρυξη του πρωθυπουργού, χρειάστηκε και αγώνας δικός μου για να εξαιρεθεί η ακτογραμμή» τόνισε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα μετά τις επενδύσεις της Cosco, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυόταν έτσι κι αλλιώς, αλλά και τα λεγόμενά του για 2.000 θέσεις εργασίας λόγω της παρουσίας της κινεζικής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν υπεργολαβίες.

Όπως ανέφερε, «είναι ορθολογικό να λέτε να φεύγαμε επειδή δεν συμφωνούμε, (με τις ιδιωτικοποιήσεις) αλλά δεν είναι ορθολογικοί οι καιροί μας».

«Καθημερινά συγκρουόμαστε με τον εαυτό μας για τις κυβερνητικές δεσμεύσεις… Έμεινα ως μέλος της κυβέρνησης για να βελτιώσω τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Δρίτσας. «Δέχτηκα ακόμη και την προσωπική αυτοακύρωση για να μείνει ανοικτός ο δρόμος για την κυβέρνηση», σημείωσε.

«Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισεκ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις» για το νέο Ταμείο επέμεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 26 ιδιωτικοποιήσεις αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Ο υπουργός άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που το «διάδοχο» Ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ έχει ακόμη μεγαλύτερες εξουσίες. «Αν τεθεί θέμα νέου Ταμείου με μεγαλύτερες εξουσίες του ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσω τη θέση μου», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες και τα επεισόδια κατά την τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για τον ΟΛΠ, ο κ. Δρίτσας καταδίκασε απερίφραστα την απαγόρευση να προχωρήσουν οι λιμενεργάτες στο χώρο του Ζαππείο.

Δεν ενημερώθηκε έγκαιρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, οι αρχές λειτούργησαν αυτόνομα, σημείωσε και ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες. «Ήταν λάθος που τους εμποδισαν», είπε.

Σχετικά με το θέμα των προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, ο κ. Δρίτσας δήλωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα φύγουν. «Μέρα με τη μέρα πλησιάζει η στιγμή που το λιμάνι θα αδειάσει», ανέφερε.

ΝΔ: «Η Κυβέρνηση φαρσοκωμωδία διαλύει τη χώρα. Πρέπει να φύγει»

Για «Κυβέρνηση φαρσοκωμωδίας που διαλύει τη χώρα», κάνει λόγο η ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι « κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας».

«Σήμερα, μετά τον κ. Σπίρτζη,», επισημαίνει, «ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας δήλωσε ότι “η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα”.

Πρόκειται πλέον για μια Κυβέρνηση φαρσοκωμωδία που διαλύει τη χώρα. Φύγετε».

Επίσης, την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη -και άλλων βουλευτών και στελεχών του κόμματος- προκάλεσε η διαφοροποίηση του υπουργού Ναυτιλίας.

Αδωνις Γεωργιάδης: Αυτοεξευτελίζεται ο Δρίτσας, να παραιτηθεί

ΠΑΣΟΚ: Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται

Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα.

«Η παράσταση του τσίρκου της κυβέρνησης Σύριζα συνεχίζεται… Σήμερα είχαμε πρωινή παράσταση με νούμερο Θεόδωρου Δρίτσα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να απολαμβάνει το θέαμα ως θεατής. Όμως, αυτό που πραγματικά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί είναι η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

«Αφού, αποδεδειγμένα πια, δεν μπορούν να σοβαρευτούν, ας κατεβάσουν την κακόγουστη παράσταση, έλεος πια», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Ο κ. Δρίτσας να εγκαταλείψει την καρέκλα του

Οι δηλώσεις Δρίτσα είναι άλλη μια πράξη στο θέατρο του παραλόγου που ζούμε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σχολίασε το Ποτάμι, με αφορμή την τοποθέτηση υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα για τον ΟΛΠ.

«Ο κ. Δρίτσας είναι υπουργός. Με αυτά που λέει θέτει σε αμφισβήτηση κεντρικές αποφάσεις και υπονομεύει και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει αξιολόγησης», επισημαίνει το κόμμα και καταλήγει:

«Ή πρέπει να εγκαταλείψει την καρέκλα του ή πρέπει ο κ. Τσίπρας να του πει να την εγκαταλείψει».