Σάλος από διαφωνία Σπίρτζη με ΤΑΙΠΕΔ-Εντονες αντιδράσεις από ΝΔ κι άλλα κόμματα

Σε μέγιστο πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε συνέντευξή του, βάλλει ευθέως κατά της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, διαφοροποιούμενος από την κυβερνητική γραμμή.

Η τοποθέτησή του για το ΤΑΙΠΕΔ προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και άλλων κομμάτων, ενώ εισέπραξε και την απάντηση του προέδρου του Ταμείου Στέργιου Πιτσιόρλα.

Η νέα κριτική του, που αποκαλύπτει εκ νέου τη διαφωνία του με τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ, βάζει πλέον στο τραπέζι ζήτημα παραμονής του στο υπουργείο Μεταφορών.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα «Επένδυση» ο κ. Σπίρτζης ρωτήθηκε: «Θα έχετε δει και εσείς τα δημοσιεύματα που σας φέρνουν σε συνεχή κόντρα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Εντέλει συμφωνείτε με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων, του Λιμανιού του Πειραιά και γενικώς με το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ;».

Και η απάντησή του: «Δεν συμφωνώ. Οι 9 ιδιωτικοποιήσεις είναι τμήμα της συμφωνίας που έχουμε και θα τις προχωρήσουμε, παρότι διαφωνούμε. Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περιοριστεί στο ρόλο του, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον -το τονίζω αυτό- και να εφαρμόσει τη νέα συμφωνία των 9 ιδιωτικοποιήσεων και όχι την πώληση της χώρας. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και να εγκαταλείψει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά ως ανάμνηση που πιθανά να νοσταλγεί.»

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας υποχρεώθηκε και τελικά υπέγραψε την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, έστω και καθυστερημένα, συνεχίζοντας την πολιτική των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός κ. Σπίρτζης καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να εγκαταλείψει τις επιλογές της κυβέρνησης Σαμαρά για τις ιδιωτικοποιήσεις. Τι τους ενώνει; Το μοίρασμα της εξουσίας και η κοινή τους αυταπάτη ότι μπορούν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό».

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, τονίζει ότι η κατάσταση της κυβέρνησης αποτυπώνεται με τη λέξη «τσίρκο».

«Το ερώτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις Υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Τελικά το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά την Ελλάδα (Σπίρτζης, Δρίτσας) ή υλοποιεί την πολιτική του Σύριζα (Πιτσιόρλας) ή μήπως ανοίγει το δρόμο προς την ανάπτυξη (Τσίπρας);», διερωτάται.

«Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση. Είναι σαφές ό,τι το μόνο που τους ενώνει είναι η εμμονή να μείνουν κολλημένοι στις καρέκλες τους γι’ αυτό λένε ότι θέλει ο καθένας να ακούσει», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «η κατάσταση της Κυβέρνησης αποτυπώνεται με μια λέξη: ΤΣΙΡΚΟ».

Ο Γιάννης Καλιάνος, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε: «Η κυβέρνηση καλεί το ΤΑΙΠΕΔ να σταματήσει την πολιτική που η ίδια υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σαν να βλέπουμε την ταινία ‘Ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα μέτρα του’, με τίτλους τέλους ‘Μας συγχωρείτε που σας κοροϊδεύουμε αλλά η καρέκλα στο Μαξίμου είναι γλυκιά’.

» Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε προηγούμενο. Μα που απευθύνεστε νομίζετε; Σας έχει απαξιώσει κάθε Έλληνας πολίτης με τα πεπραγμένα σας. Δεν το αισθάνεστε;»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, απάντησε μέσω του Mega, λέγοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά το πρόγραμμα των εννέα αποκρατικοποιήσεων «όπως είχαμε πει στο πρόγραμμα της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «προφανώς υπάρχουν και άλλες απόψεις, αλλά στο ΤΑΙΠΕΔ υλοποιούμε την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».