Δολοφονία για την Δικαιοσύνη ο θάνατος Τσαλικίδη

Στο προσκήνιο έρχεται εκ νέου η υπόθεση Τσαλικίδη, καθώς για πρώτη φορά επίσημα η Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει τον θάνατό του ως δολοφονία.

Έπειτα από δύο έρευνες και αφού πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά αγνώστων δραστών, στέλνοντας την υπόθεση πλέον σε ανακριτή που θα αναλάβει την περαιτέρω έρευνα.

Ο Κώστας Τσαλικίδης

Χρειάστηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την οικογένεια του πρώην στελέχους της Vodafone για σωρεία παραλείψεων που υπήρξαν από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων αστυνομικών αρχών για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης, ο οποίος δύο φορές είχε μπει στο αρχείο χωρίς να συνδεθεί καν με τη μεγάλη υπόθεση των υποκλοπών.


Αυτήν τη φορά όμως, οι εισαγγελικές αρχές, αναγνωρίζοντας αιτιώδη συνάφεια με το σκάνδαλο των υποκλοπών, θεωρούν ότι ο άτυχος Κώστας Τσαλικίδης δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε.

Έτσι η έρευνα που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 από τον εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατ’ αγνώστων από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης.

Ο Τσαλικίδης, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις Αρχές η ύπαρξη ύποπτου λογισμικού. Ο θάνατός του αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε και πάλι το 2010, καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου του με την υπόθεση των υποκλοπών, ενισχύοντας την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι κατά τις προηγούμενες έρευνες δύο εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποφανθεί ότι ο Κώστας Τσαλικίδης αυτοκτόνησε, κρίση που δεν δεχόταν η οικογένειά του, η οποία από την αρχή υποστήριζε ότι πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας συνδεόμενης με την υπόθεση των υποκλοπών.