Γερμανικός Τύπος: Το άστρο της Μέρκελ τρεμοσβήνει

Η απροσδόκητη ήττα του εκλεκτού της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης έκανε πολλούς Γερμανούς σχολιαστές να μιλούν για μια εσωκομματική ανταρσία που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την καγκελάριο.

Το γεγονός ότι ο Φόλκερ Κάουνταερ, ο «λοχαγός» και «σκιά» της Μέρκελ, ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον δεν κατάφερε μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στην ηγεσία της ΚΟ να επανεκλεγεί, χάνοντας από τον μέχρι χθες βοηθό του, Ραλφ Μπρίνχαους, προκάλεσε έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό σεισμό στο Βερολίνο, τις δονήσεις του οποίου καταγράφει ο Τύπος.

Σε σχόλιό της με τον εύγλωττο τίτλο «Το λυκόφως της καγκελαρίου» η Süddeutsche Zeitung αναφέρει: «Η νίκη του Ραλφ Μπρινκχάους δεν αποτελεί έκπληξη. Πρόκειται για τομή στην πρωθυπουργία της Μέρκελ διότι δεν τάχθηκε μόνο υπέρ της υποψηφιότητας Κάουντερ, αλλά και τη στήριξε δημόσια και σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Όμως οι περισσότεροι βουλευτές δεν άκουσαν την καγκελάριο. Πρόκειται για ταπείνωση τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ, όσο και του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ, που κι αυτός στήριξε δημόσια την υποψηφιότητα Κάουντερ. Η Άγκελα Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να κυβερνά σαν μην συνέβη τίποτα. Η καγκελάριος αναμένεται να υπογραμμίσει την αυτονομία της Κ.Ο. Όμως εν τέλει η απόφαση των συντηρητικών βουλευτών ήταν απόφαση κατά της καγκελαρίου».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «με την καταψήφιση του μέχρι πρότινος αρχηγού της Κ.Ο. η Χριστιανική Ένωση προετοιμάζεται για την μετά Μέρκελ εποχή. Η εξέγερση της Κ.Ο. κατά του εκλεκτού της καγκελαρίου είναι σαφής ένδειξη ότι φθίνει η εξουσία της. Το τελευταίο διάστημα το μόνο που έκανε ο Φόλκερ Κάουντερ ήταν να διασφαλίζει πλειοψηφίες. Ο νεοεκλεγείς Ραλφ Μπρινκχάους υποσχέθηκε ωστόσο στους βουλευτές ότι η Κ.Ο. θα πάψει να επικυρώνει μόνο όσα αποφασίζουν οι αρχηγοί της παράταξης και ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση την κυβέρνηση. Και προφανώς οι βουλευτές πείστηκαν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Και μόνον το γεγονός ότι αυτή τη φορά μετά από πολύ καιρό ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η Μέρκελ και ο Κάουντερ δεν είχαν τον έλεγχο της κατάστασης όπως παλαιότερα (…) Εξηγείται αυτό με την κόπωση. Η Μέρκελ δεν δίνει τέτοια εντύπωση -ειδικά έναντι του Ζεεχόφερ-. Αλλά παρατηρείται το φαινόμενο διάβρωσης της εξουσίας όταν είναι ορατό το τέλος της θητείας. Με τη Μέρκελ έγινε αυτό ορατό στις εκλογές, αλλά και λίγο μετά, όταν η κλήθηκε στο Βερολίνο η Κραμπ Κάρενμπάουερ σχεδόν να αναλάβει τα ηνία του κόμματος. Στην Αμερική ονομάζουν το φαινόμενο “lame duck”. Και με την ήττα της Μέρκελ στην κοινοβουλευτική ομάδα αρχίζει η η κουβέντα πόσο θα κρατήσει ακόμη αυτή η “ανήμπορη κατάσταση”».

Η Freie Presse κάνει λόγο για «φθινόπωρο της Μέρκελ»: «Ο Κάουντερ λειτουργούσε μέχρι τώρα για τη Μέρκελ σαν μαξιλαράκι που απορροφούσε την εσωκομματική πίεση και άφηνε ανοικτό το πεδίο δράσης για την επικεφαλής της κυβέρνησης. Η Μέρκελ έχασε τώρα αυτή τη σιγουριά. Η Χριστιανική Ένωση έδειξε στην πρόεδρο της CDU ότι δεν θα την ακολουθεί πλέον άνευ όρων. Η καταψήφιση του Κάουντερ ήταν μια ψήφος δυσπιστίας κατά της καγκελαρίου κι η διάβρωση της εξουσίας της συνεχίζεται. Η Μέρκελ είναι μια ολοένα εξασθενούμενη αρχηγός μιας κλυδωνιζόμενης κυβέρνησης. Το φθινόπωρο της θητείας της στην καγκελαρία είναι εδώ».

Ενώ η Deutsche Welle επισημαίνει ότι η χθεσινή εξέλιξη σηματοδοτεί την «απογύμνωση της μόνης αξιόπιστης ηγετικής φυσιογνωμίας» στο Βερολίνο: «Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση αυτή ταλανιζόταν από την έλλειψη ενός κοινού πολιτικού σχεδίου ενώ η Γερμανία αναζητούσε το πρόσωπο που θα την οδηγήσει υπεύθυνα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Ο μόνος αξιόπιστος ηγέτης, μέχρι την ιστορική χθεσινή Τρίτη ήταν Μέρκελ. Ήταν αυτή που κατάφερνε να θολώνει τα βαθιά ρήγματα στον κυβερνητικό συνασπισμό και στις τάξεις της παράταξής της. Αυτό τελείωσε. Οι βουλευτές της CDU και της CSU όχι μόνον καταψήφισαν τον Κάουντερ, αλλά κατάφεραν δημόσιο πλήγμα στην καγκελάριο. Και το ερώτημα τώρα δεν είναι κατά πόσον επίκειται το τέλος της Μέρκελ, αλλά πόσο γρήγορα θα επισυμβεί».