Βίτσας: Περισσότεροι από 30.000 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Συνολικά 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα, με βάση την καταγραφή των στοιχείων που έγινε την Πέμπτη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι το 90% από αυτούς είναι πρόσφυγες, 6.857 βρίσκονται στα νησιά, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν και αναμένονται άλλα περίπου 1.100 άτομα.

Για τη Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας είπε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διαδικασίες και η ταχύτητα της μετεγκατάστασης, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Ελλάδας για απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι η μετεγκατάσταση δεν θα πρέπει να είναι μόνο οδική, αλλά θα πρέπει να γίνεται με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους.

Σχετικά με τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτο να παίρνεται μια απόφαση στη Σύνοδο αρχηγών και μετά να γίνεται μια σύσκεψη των αρχηγών της αστυνομίας πέντε χωρών που να μην δέχονται την απόφαση».