Το σχέδιο Ζελένσκι για μία συνθήκη ειρήνης στην Ουκρανία

Η δυναμική που αναπτύχθηκε στα πεδία των μαχών, η απελεύθέρωση της Χερσώνας, αλλά και η διαρκής υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία, από 50 και πλέον χώρες του κόσμου, αναπόφευκτα καθιστά επίκαιρο το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Έτσι, χθες, τους όρους που πρέπει να εκπληρωθούν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τους ηγέτες που έχουν συγκεντρωθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο κορυφής της G20.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά την ενθουσιώδη υποδοχή που του επεφύλαξαν συμπατριώτες του στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ζελένσκι:

  • η Ρωσία θα πρέπει να επανεπιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας,
  • να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα ουκρανικά εδάφη
  • και να πληρώσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν.

«Θέλω αυτός ο άδικος ρωσικός πόλεμος να τερματιστεί δίκαια και στη βάση της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίες για τη χώρα του μεταπολεμικά «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφάλειας».

Ο Ζελένσκι πρότεινε τη σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης για τη δημιουργίας μιας μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, μιας διάσκεψης που θα αποτρέψει μια νέα «ρωσική επιθετικότητα». «Όταν εφαρμοστούν όλα τα αντιπολεμικά μέτρα, θα πρέπει να υπογραφεί από τα μέρη ένα έγγραφο, που θα επιβεβαιώνει το τέλος του πολέμου».
H φόρμουλα της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου

1. Ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια.

2.Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Αντι-οικολογική καταστροφή.

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Διορθώνοντας το τέλος του πολέμου.

Ο Ζελένσκι ζητά παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη «G19» – αποκλείοντας τη Ρωσία – επειδή κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για πυρηνικό εκβιασμό». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παρέστη στη σύνοδο, αλλά ήταν παρών ο υπουργός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Και πρότεινε να επεκταθεί σε δύο ακόμη ουκρανικά λιμάνια η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, η οποία επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η δήλωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία “Μινσκ 3” για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο των G20 στο Μπαλί ο ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε σήμερα μια τρίτη “συμφωνία Μινσκ”– μια αναφορά στις δύο αποτυχημένες συμφωνίες εκεχειρίας ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα σχετικά με το καθεστώς της περιφέρειας του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

“Δεν θα επιτρέψουμε να περιμένει η Ρωσία, να αναπτύξει δυνάμεις και μετά να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει Μινσκ 3, το οποίο η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ερωτηθείς σήμερα αν η δήλωση επιβεβαιώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti : “Απολύτως”.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν ελάχιστες τους τελευταίους μήνες έπειτα από την κατάρρευση των αρχικών προσπαθειών να συμφωνηθεί εκεχειρία με διαμεσολάβηση στην Κωνσταντινούπολη κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η Γερμανία και η Γαλλία διαμεσολάβησαν για τη σύναψη των πρώτων συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν το 2014 και το 2015, για τις εκεχειρίες στην ανατολική Ουκρανία εν μέσω ενός πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του Κιέβου. Αμφότερες οι πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για την παραβίαση της συμφωνίας.

SHARE