Τελικά, η σοκολάτα αδυνατίζει;

Πώς μπορείς να χάσεις μερικά κιλά, ειδικά όταν είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείς από τους αγαπημένους σου γλυκούς πειρασμούς – όπως η σοκολάτα; Μπορεί να εκπλαγείς αν μάθεις πως σε ό,τι έχει να κάνει με τη σοκολάτα, δεν είναι πρόβλημα, είναι η λύση. Μπορεί να δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις, αν όμως φας την κατάλληλη σοκολάτα με τον σωστό τρόπο μπορεί στην πραγματικότητα να χάσεις βάρος.

Για την ακρίβεια, πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει πως εκείνοι που καταναλώνουν σοκολάτα συστηματικά είναι εκείνοι που είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος. Αυτό βρέθηκε πως ισχύει για τους ενήλικες καθώς και για τους εφήβους.

Όλο αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ-καλό-για-να-είναι-αληθινό! Έχε υπόψη σου όμως πως ο λόγος που το ανακάλυψαν αυτό οι επιστήμονες ήταν χάρη του ενεργού συστατικού. Δεν είναι η σοκολάτα, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο που έκανε τη διαφορά.

Διάλεξε τη σωστή σοκολάτα

Υπάρχουν πολλές αιτιολογίες για αυτά τα αποτελέσματα, μία τους όμως είναι το γεγονός πως η σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% ήυψηλότερη σε κακάο είναι επίσης μια τροφή που χαμηλώνει φυσικά το σάκχαρο.

Για τη σοκολάτα γάλακτος, από την άλλη, αυτό δεν ισχύει. Είναι ένα γλύκισμα με πολλή ζάχαρη και πολλά λιπαρά. Η ζάχαρη μπορεί να σαμποτάρει με δύο τρόπους τις προσπάθειές σου: χαμηλώνει το επίπεδο της ενεργητικότητάς σου έτσι που έχεις μικρότερη διάθεση να είσαι δραστήρια και, το χειρότερο, πυροδοτεί την επιθυμία για περισσότερο – περισσότερη σοκολάτα και οποιαδήποτε άλλη γλυκιά, παχυντική τροφή που τρως όταν χτυπάνε οι λιγούρες. Μάλιστα, για τους περισσότερους ανθρώπους η σοκολάτα λειτουργεί ως μια συσκευή παροχής ζάχαρης. Εσύ πρέπει να σκέφτεσαι τη σοκολάτα ως μια συσκευή παροχής κακάο!

Ένα ακόμη μπόνους της σοκολάτας με πολύ κακάο είναι πως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας στη διάρκεια των γευμάτων και βοηθά να παραμένεις χορτάτη στο μεσοδιάστημα. Πώς γίνεται αυτό; Το φυτικό έλαιο που προέρχεται από τον κόκκο του κακάο βοηθά στη διέγερση της αίσθησης του κορεσμού και καταστέλει την υπερκατανάλωση που οδηγεί στην υπερφόρτωση του σώματός σου με θερμίες. Τέλος οι ουρές στην κουζίνα του γραφείου για εκείνο το κουτί τα ντόνατς που κάποιος είχε την ευγένεια να αφήσει!

Διάβασε επίσης: Έχεις λιγούρα για σοκολάτα; Αυτό που θες να φας δείχνει τι λείπει από τον οργανισμό σου

Ενίσχυση του μεταβολισμού

Και υπάρχουν κι άλλα καλά νέα για το πώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις. Οι τελευταίες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση κακάο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των φλεβών μέσα στους μύες σου (καρδιακούς και σκελετικούς), αυξάνοντας έτσι την παροχή τους σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο. Αυτό είναι σημαντικό επειδή βοηθά στην αύξηση του αριθμού και της αποτελεσματικότητας των οργανιδίων που παράγουν ενέργεια, των μιτοχονδρίων.

Περισσότερα μιτοχόνδρια σημαίνει περισσότερη ενέργεια διαθέσιμη για να κινείσαι μέσα στη μέρα σου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς απλά να τρως σοκολάτα με πολύ κακάο και να μην σηκώνεσαι από τον καναπέ. Πρέπει και πάλι να συνεχίσεις με το κανονικό σου πρόγραμμα άσκησης (αν δεν έχεις ήδη κάποιο, τώρα είναι ώρα να ξεκινήσεις!).

Για την ακρίβεια, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση κακάο ενισχύει την επίδοσή σου στην άσκηση αυξάνοντας την αντοχή σου και μειώνοντας τον μυικό κόπο μετά. Αυτό μετατρέπεται σε περισσότερη ενέργεια για πιο πολύ περπάτημα, τρέξιμο ή άλλη αερόβια άσκηση. Και για να σφίξεις εκείνα τα προβληματικά σημεία (κοιτάζουμε τα χέρια, την κοιλιά και τους γλουτούς σου!) βεβαιώσου ότι προσθέτεις ένα πρόγραμμα τόνωσης κάθε δεύτερη μέρα.

Η σοκολατένια σου δίαιτα

Απλά φάε δύο κομμάτια σκούρας σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο πριν και δύο κομμάτια μετά το γεύμα και το δείπνο. Κάθε κομμάτι θα πρέπει να είναι στο μέγεθος της τελευταίας άρθρωσης του αντίχειρά σου. Να είσαι συνεπής και, στη διάρκεια της διαδικασίας, σημείωσε ποια επίδραση έχει στο πόσο πεινάς, στις επιθυμίες σου για κάτι γλυκό και στην ενέργεια που διαθέτεις στη διάρκεια της ημέρας. Αν τρως με αυτό τον τρόπο σοκολάτα, πιθανότατα θα εκπλαγείς ευχάριστα από τα αποτελέσματα.