Θέλουν να ελέγχουν την τηλεόραση και μέσω των διαφημίσεων

Ως νέα προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα που δεν θα αντιτίθεται στα σχέδιά της και πάταξης κάθε αντίθετης φωνής χαρακτηρίζουν διεθνή ΜΜΕ την κυβερνητική πρωτοβουλία ανάπτυξης πλατφόρμας διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, υπό τον άμεσο έλεγχό της.

Γνωστά και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ όπως οι Financial Times, το πρακτορείο Reuters, η εφημερίδα Daily Mail, αλλά και το περιοδικό Broadband Magazine με τεράστια επιρροή στην τηλεοπτική βιομηχανία κάνουν μεταξύ άλλων λόγο για προσπάθεια φίμωσης και πάταξης της ελευθερίας «των επικριτών» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επίθεση στο επιχειρείν και αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές.

Κύκλοι της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) παραπέμπουν σε μερικά μόνο από τα ρεπορτάζ έγκυρων διεθνών ΜΜΕ, τα οποία συγκρίνουν τη χώρα μας με την Ουγγαρία και την Πολωνία, σχολιάζοντας ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις παραβιάζουν το κοινοτικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η νέα κυβερνητική παρέμβαση στο τηλεοπτικό τοπίο όχι μόνο θα παραδώσει στην κυβέρνηση τον έλεγχο της βιομηχανίας της τηλεόρασης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί άμεση επίθεση στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα και είναι μια προσπάθεια να φιμώσει τους επικριτές της κυβέρνησης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ο νέος νόμος θα στείλει αρνητικό μήνυμα σε υφιστάμενους και δυνητικούς νέους επενδυτές σε μια εποχή που η Ελλάδα πρέπει να καθησυχάσει τους επενδυτές και να προσελκύσει νέους» τονίζεται.

 

Όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, η νομοθεσία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και θα βλάψει τη βιομηχανία της τηλεόρασης, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς και τη μαζική στροφή προς την online διαφήμιση, παράγοντες που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς να κλείσουν.

«Η ελληνική πρωτοβουλία έρχεται την ίδια στιγμή που και ορισμένες ακόμα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν επίσης να πατάξουν την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εισήγαγε νέους κανόνες το 2011 που επέτρεψαν στην κυβέρνηση να τιμωρήσει τις εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για δήθεν μη ισορροπημένη ή προσβλητική κάλυψη. Εν τω μεταξύ στην Πολωνία, η κυβέρνηση πιέζει για μεγαλύτερο έλεγχο στην κρατική τηλεόραση» τονίζεται.

Όπως σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, το νομοσχέδιο αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή υψηλότερων φόρων και επιτίθεται στις επιχειρήσεις, αντί να μειώσει τη γραφειοκρατία και να εξορθολογίσει τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Το νομοσχέδιο θα αφαιρέσει κάθε έννοια της αναγκαίας εμπιστευτικότητας που απαιτείται για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θέτει σε πραγματικό επιχειρηματικό κίνδυνο τις επιχειρήσεις των Μέσων Ενημέρωσης που λειτουργούν στη χώρα καθώς όλοι, διαφημιζόμενοι, διαφημιστικές εταιρείες, οργανισμοί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τηλεοπτικοί σταθμοί και τα υπόλοιπα ΜΜΕ θα γνωρίζουν λεπτομερώς το κόστος της κάθε διαφήμισης, τον τηλεοπτικό προϋπολογισμό κάθε διαφημιζόμενου και τα έσοδα. Η αντίθεση στο νομοσχέδιο είναι ευρεία και υποστηρίζεται από όλους τους σχετικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους διαφημιστές» προσθέτουν τα έγκυρα ΜΜΕ.

 

Σημειώνεται ότι μετά από την προσπάθεια ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου μέσω μιας διαδικασίας χορήγησης αδειών η οποία κρίνεται αντισυνταγματική, τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει και εκείνους στους οποίους θα χορηγήσει άδειες λειτουργίας μέσω του ελέγχου της διαφημιστικής ροής.