Στον Τσίπρα η κόντρα Φίλη – Εκκλησίας

Με διάβημα στον πρωθυπουργό προσπαθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να αντιδράσει και να εκφράσει την δυσφορία της προς το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ζήτημα της δυνατότητας των μητροπολιτών να επισκέπτονται σχολεία. Το θέμα προέκυψε όταν αντέδρασε το υπουργείο Παιδείας στις πρόσφατες επισκέψεις μητροπολιτών σε σχολεία.

«Οι επισκέψεις γίνονται εδώ και καιρό και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ συνομιλεί με τους μαθητές και απαντά σε ερωτήσεις τους» διαμαρτυρήθηκαν οι εκπαιδευτικοί της Αττικής, οπότε ο κ. Φίλης δήλωσε πως: «δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι το υπουργείο επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία και να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς, πολύ περισσότερο να “συνδιδάσκει” ή να “επιτηρεί τους εκπαιδευτικούς, αν και οι επισκέψεις του κ. Γαβριήλ έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών σχολείων και αποκλειστική τους ευθύνη». Ωστόσο, για τις επισκέψεις απαιτείται έγκριση του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο.

Έτσι, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι ιεράρχες αποφάσισαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, διευθετώντας το θέμα σε ύψιστο κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή απευθυνόμενοι στον κ. Τσίπρα. «Έγινε έντονη συζήτηση στη ΔΙΣ, η οποία εξέφρασε ομοφώνως την έντονη δυσφορία της και αποφάσισε να υπάρξει επικοινωνία του Μακαριωτάτου με τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως κ. Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θα επιδώσει επιστολή», λέει η ανακοίνωση της ΔΙΣ. Η επιστολή θα εξηγεί ότι οι μητροπολίτες επισκέπτονται τα σχολεία με πρόσκληση των αρμοδίων και δεν αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς, ούτε διδάσκουν το μάθημα, αλλά απαντούν σε απορίες των μαθητών.

Την ενόχληση της ΔΙΣ ενίσχυσε αντίστοιχο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ήθελε να κάνει ομιλία σε σχολείο, αλλά οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί παράγοντες αρνήθηκαν. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έκανε λόγο για διωγμό και για εντολή Φίλη. Ο υπουργός χθες απάντησε στον κ. Άνθιμο, λέγοντας ότι ενημερώθηκε εσφαλμένα. «Η εγκύκλιος θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστούν η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου, όχι όμως σε ώρα μαθήματος», ανέφερε ο κ. Φίλης. Κατόπιν, ο κ. Άνθιμος με ανακοίνωση διευκρίνισε ότι «θέμα υπήρξε, αλλά να μην αποδίδωμε ευθύνες και μάλιστα συγκρούσεις και “κεραυνούς” του κ. Άνθιμου εναντίον του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, αφού δεν υπήρξαν».