Σε απλές υποσχέσεις προσδοκά ο Α.Τσίπρας σε Παρίσι και Βερολίνο για αξιολόγηση και Δημόσιο Χρέος.

Δύσκολα θα επιτευχθεί μία άμεση και οριστική συμφωνία, με προσδοκίες μόνο για θετικές δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης στα δύο μεγάλα προβλήματα της χώρας. Με φιλόδοξο στόχο να πείσει, κυρίως το Βερολίνο αλλά και το Παρίσι για ενδεχόμενη, άμεση, ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πρέπει να επιβραβευτεί με σαφή μέτρα ελάφρυνσης του Δημόσιου Χρέους και ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση ο Αλ. Τσίπρας σήμερα βρίσκεται σε επαφές στις Βρυξέλλες. Στην Αθήνα εν τω μεταξύ ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση αφού, εκτός απροόπτου, αύριο αναμένεται το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής της Τρόικα.
Ο βασικός άξονας της στρατηγικής του Αλ. Τσίπρα, που εξετάστηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σε ευρεία σύσκεψη, είναι ότι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, μέσω του QE, αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία για την σταθεροποίηση και μετάβαση της οικονομίας σε ανάπτυξη. Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ενώ σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντάται με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ και μετά με το Γάλλο ομόλογο του Φρ. Ολάντ. Το δύσκολο ? και καθοριστικό – ραντεβού με την κ. Μέρκελ αναμένεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής.
Επιστροφή στις αγορές
Για την κυβέρνηση η απόσπαση μίας, αποδεκτής και για την Αθήνα, συμφωνίας για το χρέος, εφόσον κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, αποτελεί αδιάσπαστο στόχο, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή του δημοσίου στις αγορές μέσα στο 2017.
Η συζήτηση ωστόσο, για μία ακόμη φορά, διεξάγεται στη σκιά της προεκλογικής περιόδου σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και της αντιπαράθεσης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Καταλυτικός είναι στο παρασκήνιο ο ρόλος που διαδραματίζουν ΕΚΤ και Κομισιόν, προς αναζήτηση ενός πολιτικού συμβιβασμού, ει δυνατόν μέσα στο Δεκέμβριο.
Ο «καβγάς» γίνεται για το πακέτο των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων, και πως αυτά θα αποτυπωθούν στο πλαίσιο μίας νέας συμφωνίας, Το Ταμείο πιέζει η δέσμη των μέτρων να αποφασιστεί τώρα, ώστε να ληφθεί υπόψη στην έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει, εάν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ ζητά και πιο ρεαλιστικούς στόχους για τα πλεονάσματα. Το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο γενναίων αποφάσεων για τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς θεωρεί πως το χρέος δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα στη φάση αυτή, όπως δημοσίως έχει δηλώσει και ο Β. Σόιμπλε. Στο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή θα συνεχιστεί η πολιτική διαπραγμάτευση και για το μείγμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα προκριθούν, μεταξύ φιλόδοξων και λιγότερο φιλόδοξων σεναρίων που έχουν προετοιμάσει οι τεχνοκράτες του ESM.
Στην Αθήνα, το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους επικεφαλής της τρόικας, το οποίο εγκαινιάζει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, αναμένεται, εκτός απροόπτου, αύριο, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τους Ντ. Κοστέλο από την Κομισιόν, τη Ντ. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), τον Μ. Ντρούντι (ΕΚΤ) και το Ν. Τζιαμαρόλι (ESM). Στο σκέλος των δημοσιονομικών η κυβέρνηση εισέρχεται με βασικό «όπλο» την πορεία των εσόδων στο εννεάμηνο και θα επιμείνει πως επιτυγχάνεται και θα ξεπεραστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
Ένα πρώτο ορόσημο για την αξιολόγηση, στο μενού της οποίας κυριαρχούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και η σύνταξη του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου εν αναμονή της διαπραγμάτευσης για τους στόχους των πλεονασμάτων, είναι το Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου. Εκεί θα γίνει μία πρώτη αποτίμηση, με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που θεωρείται καθοριστικό για τη συνολική διαπραγμάτευση.
Πρώτες διερευνητικές επαφές Τσίπρα με Μέρκελ – Ολάντ για το χρέος
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο την ελληνική θέση ότι η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει πως με τη δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξει μία νέα περιγραφή των βημάτων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Κρίσιμη πρεμιέρα της διεθνούς εκστρατείας του πρωθυπουργού για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους εντός του έτους σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, από τον οποίο περιμένει την επιβεβαίωση ότι το Παρίσι θα μείνει στο πλευρά της Ελλάδας για μία ουσιαστική συμφωνία, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η γαλλική πλευρά έχει ήδη στηρίξει και στηρίζει την προσπάθεια, κυρίως με αλλεπάλληλες δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι το περίφημο «μέτωπο του νότου», που συγκροτήθηκε κάπως επίσημα με τη Διάσκεψη των Αθηνών, θα έχει έκφραση πλέον στην πράξη, διεκδικώντας από το Βερολίνο ισχυρό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εξάλλου, κατά την Αθήνα, ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολιτικό συμφέρον να δείξει στην προεκλογική σκηνή στη χώρα του ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα πράγματα της ΕΕ.

Η άλλη σημαντική συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει το απόγευμα, θα είναι με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο το πρωί. Ο κ. Τσίπρας θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου σε αυτή την κρίσιμη καμπή και εάν η γερμανική πλευρά επιμένει σε μία σκληρή στάση. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στην κυρία Μέρκελ την ελληνική θέση ότι η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει πως με τη δεύτερη αξιολόγηση θα υπάρξει μία νέα περιγραφή των βημάτων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, περισσότερο αναλυτική και πειστική για τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές ότι αυτό είναι πλέον βιώσιμο με τις παρεμβάσεις και τις διευκολύνσεις από την πλευρά των δανειστών.

Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να έχει καθαρό πεδίο το συντομότερο δυνατόν και πάντως πολύ πριν έρθει στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου ο Μπάρακ Ομπάμα. Επίσης από τις διαθέσεις που θα συναντήσει θα καθορίσει και την τακτική της κυβέρνησης στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Με τους δύο ηγέτες (Ολάντ και Μέρκελ) θα συζητήσει επίσης και το προσφυγικό, ενώ σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με δεδομένη την κοινή γραμμή να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, να αποκτήσει πάλι ρόλο το ΔΝΤ και να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις δηλαδή οι νέες περικοπές και αποκρατικοποιήσεις.