Ψάχνοντας την ελευθερία στο τέλος του φράχτη (photos)

Μια απροσδόκητη τροπή πήραν τα πράγματα σήμερα στην Ειδομένη καθώς περίπου 1.000 πρόσφυγες πήραν την απόφαση να μην πάνε σε καταυλισμούς, αλλά να δοκιμάσουν την τύχη τους πεζή μέσα από τα χωράφια και να αναζητήσουν κάποιο τρόπο να περάσουν τα σύνορα από εκεί που τελειώνει ο φράχτης.

Από νωρίς σήμερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι εκεί που τελειώνει ο φράχτης υπάρχει πέρασμα και ότι μετά τον φράχτη δεν υπάρχουν εμπόδια, καθώς η Γερμανία τους περιμένει να τους φιλοξενήσει. Από στόμα σε στόμα η πληροφορία εξαπλώθηκε σε όλο τον καταυλισμό, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κυκλοφόρησαν και προκηρύξεις

Άντρες κάθε ηλικίας, γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμα και ένας ηλικιωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ξεκίνησαν μια ξέφρενη -άνευ λογικής- πορεία μέσα στα χωράφια ελπίζοντας πως θα βρούν κάποια δίοδο εκεί που λογικά τελειώνει ο φράχτης που έχει υψώσει η ΠΓΔΜ.

Αδιαφορώντας για την λάσπη, (βρέχει δυό μέρες στην περιοχή), τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως είναι το κρύο το οποίο σήμερα έκανε πάλι comeback σε ολόκληρη τη χώρα και την έλλειψη τροφής και ιατρικής φροντίδας. Ίσως να τους ενθάρρυναν οι φήμες πως στο τέλος του φράχτη κάποιοι επιτήδειοι προτίθενται να τους βοηθήσουν να διασχίσουν τη χώρα μέσα από ορεινά μονοπάτια, έναντι φυσικά αδρής αμοιβής. Οι φήμες μιλούν για 800 ευρώ το άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου.
Παρ΄ όλα αυτά προτίμησαν να διαλέξουν την δύσκολη οδό της αβεβαιότητας, η οποία πέραν της ταλαιπωρίας μπορεί να αποβεί άκαρπη ή μοιραία.

Λόγω των βροχοπτώσεων οι χείμαρροι είναι “φουσκωμένοι”, τρείς μάλιστα Αφγανοί βρέθηκαν πνιγμένοι από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, το τελευταίο 24ωρο. Ενδέχεται επίσης να συλληφθούν από τις περιπολίες που πραγματοποιούνται σε όλο το μήκος των συνόρων και ειδικά μετά το τέλος του φράχτη και να επιστραφούν με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά ακόμα κι αν καταφέρουν να διασχίσουν τη χώρα έχουν κι άλλα σύνορα να αντιμετωπίσουν μετά τα Σκόπια.
Εντύπωση επίσης προκαλεί πως η μετακίνησή τους γίνεται υπό τη διακριτική παρακολούθηση της Ελληνικής αστυνομίας. Επίσης έχει πάρει τέτοια δημοσιότητα η πράξη τους που οπωσδήποτε κάπου στο τέλος του φράχτη είναι σίγουρο πως θα τους περιμένουν διάφορες εκπλήξεις καθόλου ευχάριστες. Οι Σκοπιανοί αλλά και όλη η Ευρώπη έχουν ενημερωθεί από τα κανάλια γι αυτούς. Εμείς δεν έχουμε να πούμε άλλο εκτός από το να είναι ο Θεός μαζί τους.

 

 

Emigr5!

Emigr2!

Emigr7!