Σημίτης: Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ανοικτή θάλασσα. Πως θα αντέξουμε στις θύελλες, που έρχονται για την Ελλάδα. Λύση στο Χρέος, μόνο μετά το 2018.

Η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης, επισημαίνει ο κ. Σημίτης, στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Με απαισιόδοξα χρώματα ,παρουσιάζει την κατάσταση που βιώνει η χώρα αλλά και τις δύσκολες προοπτικές που υπάρχουν για έξοδο από την κρίση, παρουσιάζει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο βιβλίο του «Υπάρχει λύση;» και προδημοσιεύει η εφημερίδα το Βήμα.
Πρώτη διαπίστωση η γενική οπισθοδρόμηση από τον Ιανουάριο του 2015. Με την ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω: «Η κυβέρνηση αγνόησε τελείως την πραγματικότητα, δεν είχε κανένα εφαρμόσιμο σχέδιο, ακολούθησε ιδεοληψίες και έχει ως καθοδηγητική γραμμή τον όσο το δυνατόν στενότερο έλεγχο του κρατικού μηχανισμού. Με αποτυχίες»

Ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα να βγούμε από τη λάσπη, την οπισθοδρόμηση και να δρομολογήσουμε μια νέα εποχή ανάκαμψης.. Απαντά καταφατικά αλλά υπό προϋποθέσεις… «Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη στην υστέρηση. Η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, η παγκοσμιοποίηση, οι τεχνολογικές αλλαγές, οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις των Ελλήνων με τις οικονομίες και τους πολιτισμούς άλλων χωρών προσφέρουν κοινωνικές, οικονομικές αλλά και πολιτικές ευκαιρίες για μια άλλη πορεία. Ενας δρόμος διαφορετικός από την εσωστρέφεια και την απομόνωση του εθνικοσοσιαλισμού είναι εφικτός. Αυταρχικά καθεστώτα, ακραίοι εθνικισμοί, προσπάθειες για οικονομική αυτάρκεια, επιτηρήσεις και έλεγχοι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής δεν μπορούν να επιβιώσουν στον ευρωπαϊκό χώρο στον οποίο ανήκει η Ελλάδα…».

Πριν το τελικό συμπέρασμα υπάρχουν 270 σελίδες, υπό μορφή συνέντευξης στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Πρετεντέρη, στις οποίες αναλύονται διεξοδικά οι παγκόσμιες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, το σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι (που ελάχιστα πλέον συζητείται στην Ελλάδα), οι κατακτήσεις και τα πισωγυρίσματα της χώρας, αυτά που την οδήγησαν στο κέντρο της κρίσης και στην αδυναμία μας να εξέλθει από αυτή παρά την εξαετή στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Σαν ακούραστος δάσκαλος ο κ. Σημίτης εξηγεί τις «ελληνικές ιδιομορφίες που αποτελούν σοβαρά εμπόδια για την προσαρμογή της χώρας στο περιβάλλον της ΟΝΕ».

Στο βιβλίο με τον τίτλο «Υπάρχει λύση;» (εκδ. Πόλις) δεν αρκείται ότι υπάρχουν ευθύνες των δανειστών για την αποτυχία του προγράμματος που «είχε εξωπραγματικούς στόχους». Αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ευθύνη απέναντι στη χώρα, παρά τους εσφαλμένους υπολογισμούς των δανειστών, να πάρουν τα αναγκαία και εφικτά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την αναστροφή της αρνητικής πορείας.

Να περιορίσουν, π.χ., τις αμυντικές δαπάνες και να κλείσουν δημόσιες επιχειρήσεις που σωρεύουν ζημίες. Να υποδείξουν στα όργανα της Ενωσης ένα εφικτό πρόγραμμα και να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να βελτιώσουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Οι κυβερνήσεις δίσταζαν, καθυστερούσαν και ενδιαφέρονταν κυρίως για τη δημόσια εικόνα τους».
.
Υπάρχει ελπίδα, λοιπόν; «Υπάρχουν γι’ αυτό, παρά τον ζόφο που επικρατεί, δυνάμεις που επιδιώκουν να ακολουθήσει η χώρα μια κατεύθυνση προόδου, να επιτύχει την καλύτερη λειτουργία του κράτους, μια πιο δίκαιη κοινωνία, ένα περιβάλλον ανοιχτό στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, και την ενεργό συμμετοχή της στη συνεχή αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας».

Οι νέες θύελλες και εθνικές δοκιμασίες

-Η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης, επισημαίνει ο κ. Σημίτης, στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια αποκαλυπτική συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.
Η εικόνα που παρουσιάζει για το μέλλον, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι: «Η αποφυγή του ναυαγίου δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο λιμάνι. Είμαστε στην ανοιχτή θάλασσα. Δεν ξέρουμε που ακριβώς. Ερχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους τις περιπέτειες» σημειώνει.

Ο κ. Σημίτης θεωρεί απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο επειδή οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων.

Υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα ανήκει πλέον σε μία νέα κατηγορία μελών και ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σε σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης. Χαρακτηρίζει παραπλανητικό τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι το 2018 θα έχουμε βγει από το μνημόνιο γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «το μνημόνιο αντικαταστάθηκε ήδη από μια μόνιμη ρύθμιση.
Και αναφέρει τόσο το Υπερταμείο (ως αποτέλεσμα μίας πρωτόγνωρης επιτήρησης) όσο και τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» χάρη στον οποίον η Ευρώπη δεν μας ασκεί πλέον ιδιαίτερη πίεση «αφού εμείς πλέον θα επιλέγουμε αν θέλουμε ή όχι να φτωχαίνουμε.»

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι ο κύριος Σημίτης σημειώνει: «Λύση του προβλήματος (του χρέους) αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή. Χρειάζεται χρόνος. Η λύση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Μέχρι τότε οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε η ρύθμιση του χρέους θα αφορούν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα.»

Και αν δεν βρεθούν χρήματα (με επιστροφή στις αγορές ή κάποιου τύπου νέο δάνειο) θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιθανότατα , η πτώχευση. Η σαφέστατη προειδοποίηση του κ. Σημίτη, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, είναι ότι αν έως το 2018 δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτείται από τις αγορές τότε η λύση δεν θα είναι περικοπή χρέους και τέταρτο μνημόνιο αλλά πτώχευση, εθνικό νόμισμα, υποτίμηση και χειρότερη κρίση.