Προσωπική επιτυχία του Κάμερον η συμφωνία για αποτροπή του Brexit- Το πιθανότερο στις 23 Ιουνίου με δημοψήφισμα οι Βρετανοί θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία

«Φωτιά» πήραν τα μηχανάκια του twitter στις 11.31 της Παρασκευής όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, αρχικώς, και κατόπιν ένας- ένας οι λοιποί ηγέτες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα ότι επετεύχθη συμφωνία με τη Βρετανία και το Brexit, απετράπη.

“Συμφωνία. Ομόφωνη στήριξη του νέου διακανονισμού για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ” έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλτ Τουσκ.

Για συμφωνία “δίκαιη και για τη Βρετανία και για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ” έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας χαρούμενος για την επίτευξή της.

“Απέδωσαν οι μήνες σκληρής δουλείας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και συνεργασίας με το Ευρωκοινοβούλιο” σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Έχω διαπραγματευτεί μια συμφωνία που δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς στην ΕΕ” έγραψε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάνοντας γνωστό ότι θα φέρει τη συμφωνία αύριο στο ΥπουργικόΣυμβούλιο.

Μετά τη λήξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης ο κ. Τουσκ δήλωσε:
“Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει την Βρετανική θέση. Χρειαστήκαμε 40 ώρες διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε μία συμφωνία που εκπροσωπεί τις αρχές μας”. Και παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν “πολύ έντονες”.

Και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε θετικός με την συμφωνία.
”H M. Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ” είπε και τόνισε ότι η συμφωνία είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προτείνει την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” δήλωσε ο κ Κάμερον μετά την λήξη της Συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ήταν μια “δύσκολη Σύνοδος” με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού και ζήτησε “συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας” καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα “δυσανάλογο βάρος” στο προσφυγικό. Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών.

“Το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα”. Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με τη Βρετανία, με τον Guardian «η επιτυχία του Κάμερον κατά τη διαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της Βρετανίας στην ΕΕ, θα ανοίξει το δρόμο γι ‘αυτόν να ανακοινώσει ένα δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου».
Όπως διευκρίνιζε Ευρωπαίος αξιωματούχος αν δεν δεχτούν την πρόταση οι Βρετανοί και την καταψηφίσουν τότε αυτή “θα εξαφανιστεί” και οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.