Πιέσεις στον Μπους να στηρίξει τον Ρούμπιο για να κοπεί η επέλαση Τραμπ

Η απόσυρση από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Τζεμπ Μπους, αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο των Ρεπουμπλικάνων, αν και δεν είναι λίγοι οι οποίοι θεωρούν πώς ό,τι και να γίνει κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την επέλαση του Ντόναλντ Τραμπ προς το χρίσμα αλλά και προς τον Λευκό Οίκο, αφού θεωρούν τόσο την Χίλαρι Κλίντον, όσο και τον Μπέρνι Σάντερς του… χεριού του.

Οι σοβαροί από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων στρέφονται πλέον με δέος προς τον Μπους και τον εκλιπαρούν να στηρίξει τον Γερουσιαστή της Φλώριντα Μάρκο Ρούμπιο, το μόνο πρόσωπο το οποίο, όπως εκτιμούν, μπορεί να δώσει μια μάχη με αξιώσεις απέναντι στον Τραμπ.

Αυτό όμως δεν είναι εύκολο λόγω της προϊστορίας που υπάρχει ανάμεσα σε Μπους και Ρούμπιο.
Ο Μπους είχε αποτρέψει τον Ρούμπιο να κατέβει ως υποψήφιος και του είχε ζητήσει να στηρίξει ως αντιπρόεδρος τη δική του υποψηφιότητα. Ο Ρούμπιο δεν το έπραξε, κρίνοντας ότι ισχύει το «ή τώρα ή ποτέ». Κατέβηκε υποψήφιος και κατάφερε να ξεπεράσει τον πολιτικό του μέντορα Μπους, προκαλώντας έντονα συναισθήματα αντιπαλότητας.

Μετά το “αντίο” στην προεδρική κούρσα ωστόσο, ο Τζεμπ Μπους δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να φερθεί ως πολιτικός και όχι ως άνθρωπος. Να ξεχάσει την αντιδικία του με τον Μάρκο Ρούμπιο, και να του προσφέρει απλόχερα τη στήριξή του. Αν συμβεί αυτό, ο Μάρκο Ρούμπιο θα γίνει το αδιαφιλονίκητο αντίπαλο δέος του Ντόναλντ Τραμπ. Θα κερδίσει αρκετές προκριματικές εκλογές. Θα διαμορφώσει ψυχολογία νίκης. Θα φτάσει στο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με επαρκή στήριξη εκλεκτόρων, ώστε να μπορεί να αμφισβητήσει την… απονομή του χρίσματος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρόνος μάλιστα πιέζει, καθώς στη Φλόριντα οι πολίτες ψηφίζουν ήδη δια επιστολικής ψήφου, ενόψει των προκριματικών εκλογών της 15ης Μαρτίου, και ήδη έχει πέσει στην κάλπη το 1/3 των ψήφων. Αν ο Μπους ανακοινώσει άμεσα τη στήριξή του στον Μάρκο Ρούμπιο, ο τελευταίος θα κερδίσει πιθανότατα τη Φλόριντα, και θα μπορεί να ελπίζει ότι στη συνέχεια θα ροκανίσει το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ σε εθνικό επίπεδο.

Η στήριξη του Μπους στον Ρούμπιο θεωρείται ως η τελευταία ελπίδα όχι μόνο για να ανακοπεί η πορεία του Τράμπ προς τον Λευκό Οίκο, αλλά για να σωθεί το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη χώρα και τη «σφαίρα» επιρροής της παγκοσμίως.