Οι αγρότες χωρίστηκαν σε… Τρόικα. Το Μαξίμου πανηγυρίζει και δεν βιάζεται για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Απαξ και ολοκληρώθηκε η «κάθοδος» των αγροτών στην Αθήνα, ξεκίνησαν οι κατά τόπους συνελεύσεις για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους. Προς το παρόν, οι αγρότες μοιάζουν διαιρεμένοι σε τουλάχιστον τρία στρατόπεδα: τα μπλόκα του Μπούτα (Νίκαια), τα μπλόκα της Πανελλήνιας Συντονιστικής και εκείνα των Τεμπών. Γεγονός, που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξεύρεση κάποιας κοινώς αποδεκτής λύσης. Ενώ η Νίκαια αρνείται τον διάλογο με την κυβέρνηση εμμένοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου, οι άλλες δύο πλευρές τον επιζητούν υπό όρους.

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες στη Φθιώτιδα. Ήδη οι αγρότες από την περιοχή του Δομοκού που έχουν κλείσει το δρόμο στην περιοχή Δρούγος, λίγο μετά το Δομοκό, αλλά και στην πόλη του Δομοκού, μετακινούνται με αυτοκίνητα προς την εθνική οδό Λαμίας Αθηνών με στόχο να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο Λαμίας Αθηνών στο 200ό χιλιόμετρο στην περιοχή του κόμβου του Μπράλου.
Στην ίδια κατεύθυνση μετακινούνται και οι αγρότες από την περιοχή της Αταλάντης, που έχουν μπλόκο στο 140 χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, και υπολογίζεται μετά τη 1.00 το μεσημέρι θα βρίσκονται με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο του Μπράλου, στο 200ό χιλιόμετρο.
Εκεί βρίσκονται περίπου 70 τρακτέρ από την περιοχή του Μώλου, έχοντας κλείσει τις διαβάσεις εισόδου ή εξόδου στην εθνική οδό, αλλά και την κίνηση των αυτοκινήτων από και προς Μπράλλο και Άμφισσα.

Παράλληλα, οι αγρότες με τρακτέρ που βρίσκονται στον κόμβο της Ανθήλης αποφάσισαν να συντονιστούν με τους συναδέλφους τους από Δομοκό και Ατάλαντη και να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο στο κόμβο του Μπράλου.
Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.
Οι δυνατότητες που έχει η αστυνομία για να διοχετεύσει την κυκλοφορία είναι ελάχιστες και αυτές αφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι αγρότες μετά τη 1.00 το μεσημέρι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης οχημάτων στο εθνικό δίκτυο πριν και μετά τη Λαμία
Αμετακίνητοι στις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας έτοιμοι να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τον αγώνα τους, ενώ στις γενικές τους συνελεύσεις θέτουν υπό συζήτηση εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ
Χθες το μεσημέρι κατέθεσε τις προτάσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων, Νέων Αγροτών και Ανθοπαραγωγών, ο γεν. γραμματέας της, Δημήτρης Δημογιάννης. «Είναι υπογεγραμμένες από 32 μπλόκα, 18 συλλόγους αλιέων και 8 φορείς, που εκπροσωπούν χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου», εξήγησε στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γκόντιας, πρόεδρος της επιτροπής. Μεταξύ αυτών είναι οι Αλιευτικοί Σύλλογοι Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Ραφήνας, Αρτέμιδος – Σπάτων, Σιθωνίας και τα μπλόκα των τελωνείων Εξοχής, Δοϊράνης, Εβρου, του αεροδρομίου «Μακεδονία», καθώς και Χαλκηδόνας, Ιάσμου Ροδόπης, Ανθήλης, Κερδυλίων, Γιαννιτσών, Κομοτηνής, Ρεθύμνου κ.ά. Επί τάπητος, λοιπόν, θέτουν τη διατήρηση της 7 κατηγοριών ασφάλισης για τους «επαγγελματίες αγρότες», τη θέσπιση του μητρώου αγροτών, τη φορολογία στο 13% και το αγροτικό πετρέλαιο για τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού σε διάλογο», δήλωσε εν συνεχεία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. «Εμείς θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτή τη συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση όχι μόνον να υπάρχει μια αντιπροσωπευτικότητα αλλά και ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες», προσέθεσε ο υπουργός.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ
Το χθεσινό ψήφισμα περιελάμβανε στα αιτήματα την επαναφορά του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», που είχε εξαιρεθεί από εκείνο που είχαν επιδώσει προ ολίγων ημερών οι εκπρόσωποι του μπλόκου των Τεμπών μαζί με εκείνους από τις Μικροθήβες. Επειτα από το άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών, αποφασίστηκε και πάλι ο επ’ αόριστον αποκλεισμός τους, ενώ οι επικεφαλής τους περιμένουν «επίσημη πρόσκληση» του πρωθυπουργού σε διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα υλοποιήθηκαν κατ’ εξοχήν από τα 68 μπλόκα της Νίκαιας και με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος αναδεικνύεται ως ο λιγότερο διαλλακτικός.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται αμείωτοι οι αποκλεισμοί δρόμων και συνοριακών σταθμών. Προβληματική έως αδύνατη η διέλευση από τα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής για νταλίκες και φορτηγά, εξίσου κλειστά τα τελωνεία της Κρυσταλλοπηγής και της Νυμφαίας. Ταυτόχρονα, πολύωροι αποκλεισμοί πραγματοποιούνται στον κόμβο Νησελίου, Κουλούρας και Κερδυλίων επί της Εγνατίας, ενώ κλειστή είναι και η γέφυρα του Νέστου.
Κλειστή παραμένει η παλαιά και η νέα εθνική οδός στο ύψος του Ισθμού, ενώ παραμένει και το μπλόκο στα διόδια της Νεστάνης στην Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης.
Επίσης, εξακολουθούν τα μπλόκα στον κόμβο Κάτω Αχαΐας και Αιγίου, όπως και στο Κεφαλόβρυσο στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων.