Νέο ραντεβού στις 6.00 μ.μ. για συμφωνία-Ασυμφωνία για «κόκκινα» δάνεια

Για τις 18.00 το απόγευμα και όχι στις 15.00 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί μετατέθηκε, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, η οποία διεκόπη λίγο πριν τις 7.00 τα ξημερώματα, μετά από ολονύκτιο θρίλερ.

Και οι δύο πλευρές αναζητούν τη χρυσή τομή, με τους δανειστές να διαφωνούν, σύμφωνα με πληροφορίες για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα δάνεια» αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Μπορεί να καταλήξουμε σήμερα σε συμφωνία για το δημοσιονομικό», αναφέρουν πηγές από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μάλιστα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ θα έχει διαφορετική εκτίμηση απόδοσης και θα πατήσει εκεί για να ζητήσει μεγαλύτερη μείωση Χρέους. Για το αφορολόγητο είπε «Δεν συζητάμε το αφορολόγητο. Επιμένουμε σε 9.100 ευρώ».

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

«’Εχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Την πύλη του Hilton μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να περνούν διαδοχικά, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο οι ο Γιώργος Σταθάκης για το θέμα των δανείων, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αλλά και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, προφανώς για το μισθολόγιο, όπως και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9.100‎ ευρώ, παρότι οι θεσμοί ζητούν αφορολόγητο στα 8.180 ευρώ.

Για τη διαπραγμάτευση η ίδια πηγή τόνιζε ότι το διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ. Σε ότι αφορά την απόδοση των μέτρων, θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δισ ευρώ έτσι θα υπάρχει συμφωνία στις 22 Απριλίου.

Οι δανειστές παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ζητούν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις. «Το ΔΝΤ θέλει αίμα» έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος, με τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς για 1,2 επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων:

α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40%.

β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο» οι επικουρικές έως 120 ευρώ , τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.

Η σύσκεψη στο Hilton διήρκεσε 8 ώρες. Ακόμα και αν συμφωνηθούν τα δύο κείμενα, χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα μόνο όταν τα δύο κείμενα που αφορούν ένα την ΕΕ και ένα το ΔΝΤ, ενσωματωθούν σε ένα.