Νέα έξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών

Aνοίγει σε λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με το νέο ομόλογο, λήξεως 15 Ιουνίου 2028, το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης τουλάχιστον των 1,5 – 2 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το 80% του εφετινού δανειακού προγράμματος.

Την νέα έκδοση, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ αμέσως μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών χθες από τον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνουν οι Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη δευτερογενή αγορά χθες το ελληνικό πενταετές ομόλογο αναφοράς διαπραγματευόταν με απόδοση 3,75% από 3,62% που ήταν την προηγούμενη ημέρα ενώ η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έχει αυξηθεί στο 4,19% από το 4,14% αντιστοίχως.

Το συνολικό δανειακό πρόγραμμα για εφέτος έχει προσδιοριστεί να φθάσει περίπου τα 7 δισ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, με την επικείμενο έξοδο θα ολοκληρωθεί το φετινό πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων, καθώς η χώρα θα έχει αντλήσει όλα τα χρήματα που χρειάζεται για την αποπληρωμή των ομολόγων λήξεως το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 18 Ιανουαρίου, ο ΟΔΔΗΧ  άντλησε περί 3,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το μισό από το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς. Με βάση τη στρατηγική που έχει ανακοινωθεί, στόχος είναι να απευθυνθεί στις αγορές για επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023

SHARE