Μυστήριο με επαναλαμβανόμενα διαστημικά ραδιοκύματα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ραδιοτηλεσκοπίου Αρεσίμπο, οι αστρονόμοι εντόπισαν «επαναλαμβανόμενες γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Bursts-FRBs), έξω από τον γαλαξία μας.

Τα ραδιοκύματα μοιάζουν να προέρχονται από μια συγκεκριμένη πηγή πολύ πέρα από τον γαλαξία μας. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν ανιχνεύσει τέτοιες σπάνιες ραδιο-εκρήξεις ως μεμονωμένα συμβάντα αλλά ποτέ ως επαναλαμβανόμενα φαινόμενα.

Ερευνητές από όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τη Λάουρα Σπίτλερ του γερμανικού Ινστιτούτου Ραδιο-Αστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό “Nature” και ανέφεραν ότι η πηγή του φαινομένου πρέπει να είναι κάποιο υπερβολικά ισχυρό αντικείμενο, που περιοδικά παράγει τέτοιες ραδιο-εκρήξεις σε διάστημα μικρότερο του λεπτού.

Οι FRBs, διαρκούν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου αλλά είναι πολύ ισχυρές. Για πρώτη φορά εντοπίσθηκε μια τέτοια «έκρηξη» πριν περίπου δέκα χρόνια. Κάποιες προτάσεις των επιστημόνων ως εξήγηση είναι μια έκρηξη ενός σούπερ-νόβα, η βαρυτική κατάρρευση ενός πάλσαρ σε μια μαύρη τρύπα ή απλώς μια έκρηξη ακτίνων-γάμα. Καμμία όμως από αυτές τις εξηγήσεις δεν αιτιολογεί την περιοδικότητα του φαινομένου.
Όμως η ανακάλυψη επαναλαμβανόμενων σαν φλας FRBs για πρώτη φορά από το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο -το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, με διάμετρο 305 μέτρων- περιπλέκει τα πράγματα και οι επιστήμονες αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.