Η Ρωσία προσαρτά σήμερα τις 4 ουκρανικές περιφέρειες – Φιέστα με ομιλία Πούτιν

Μετά από την χθεσινή αναγνώριση από την Μόσχα των νοτίων ουκρανικών περιφερειών της Ζαπορίζια και της Χερσώνα ως ανεξάρτητων κρατών σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχωρά στην επισημοποίηση της προσάρτησης τους στην Ρωσική Ομοσπονδία από κοινού με τις ανατολικές περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο κ. Πούτιν ως πρώτο βήμα για την διαδικασία της προσάρτησης .

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει από τα τέλη του Φεβρουαρίου την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, μετά από αίτημα των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Στις τέσσερις αυτές ουκρανικές περιφέρειες διοργανωθήκαν το περασμένο χρονικό διάστημα δημοψηφίσματα, τα οποία χαρακτηρίσαν παράνομα τόσο η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και οι δυτικές χώρες.

Η συνολική έκταση που πρόκειται να γίνει de facto μέρος της Ρωσίας ανέρχεται σε περίπου 15% της Ουκρανίας (περισσότερα από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), ίση με το μέγεθος της Ουγγαρίας ή της Πορτογαλίας, και περιλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η τελετή επισημοποίησης της προσάρτησής θα διεξαχθεί σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στο Κρεμλίνο, ενώ η Δύση διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει τα τετελεσμένα. Θα ακολουθήσει φιέστα ενώ ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Κρεμλίνο: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Για τη τελετή μια σκηνή έχει ήδη στηθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, με ταμπέλες που διακηρύσσουν ότι οι τέσσερις περιοχές αποτελούν μέρος της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει συγκαλέσει για σήμερα συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησής του. Ο Ουκρανός πρόεδρος παρότρυνε χθες βράδυ τους Ρώσους πολίτες να εξεγερθούν εναντίον του ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Στο μετωπο των μαχών ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται στο κατώφλι της κατάληψης του ρωσικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης στην πόλη Λιμάν, ακριβώς βόρεια του ποταμού Ντόνετς. Εάν επανακαταληφθει το Λιμάν ο ρωσικός στρατός θα χάσει έναν κρίσιμο σιδηροδρομικό κόμβο και θα πρέπει να αναδιατάξει την διοικηση της επιμελητεικής υποστηριξης των δυναμεων στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο ΣΑ του ΟΗΕ σήμερα τα ρωσικά “δημοψηφισματα” στην Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει αργότερα σήμερα επί σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τα δημοψηφίσματα σε τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα).

Το κείμενο, που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ και την Αλβανία, δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Δεν έχει πάντως καμία πιθανότητα να εγκριθεί, με δεδομένο το ότι η Ρωσία διαθέτει δικαίωμα βέτο. Η Ουάσινγκτον προανήγγειλε πως θα το θέσει κατόπιν σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου καμιά χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.

SHARE