Γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος και μίλησε για το «Πάσχα» της Ελλάδος;

Αν και ο ίδιος δηλώνει… άθεος, εν τούτοις χρησιμοποίησε την έννοια και το νόημα του Πάσχα που στα εβραϊκά σημαίνει μετάβαση, για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ξεπερνά τη δύσκολη φάση.

Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνοδευόμενος από τον θεοσεβούμενο και πιστό στις παραδόσεις, υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επισκέφθηκε τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Αδρίας» κι έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας κι ελπίδας ότι η Ελλάδα κάνει τη δική της μετάβαση, το δικό της Πάσχα, σε μια νέα εποχή.

«Γιορτάζουμε σήμερα το Πάσχα που σηματοδοτεί και το πέρασμα σε μια καινούργια εποχή, με ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Ότι αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό, πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες.

Την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλες. Καλή δύναμη και αισιοδοξία για τα καλύτερα που έρχονται» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο αντάλλαξαν ευχές και τήρησαν το έθιμο της Λαμπρής τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος παρακολούθησαν το σούβλισμα του οβελία στο κατάστρωμα συνομίλησαν με αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες, ενώ επισκέφθηκαν και τη γέφυρα και το κέντρο επιχειρήσεων του πλοίου όπου ενημερώθηκαν από τον κυβερνήτη.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κυβερνήτη του πλοίου, το οποίο βρισκόταν εν πλω σε αποστολή. Παράλληλα, εξήρε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων που διαφυλάττουν την εθνική ακεραιότητα ως «κόρη οφθαλμού».

 

Το ερώτημα βέβαια από όλα αυτά είναι από πού αντλεί την αισιοδοξία του ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες πέρασαν το χειρότερο Πάσχα από την έναρξη της κρίσης.

 

Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη βάση στα τελευταία μηνύματα που ήλθαν τόσο από ΗΠΑ όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάιλσεμπλουμ που δείχνουν ότι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα. Έτσι λοιπόν στο Μαξίμου θεωρούν πολύ πιθανόν την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα υποχρεώνει μεν την Ελλάδα να δεσμευθεί για υποχρεωτικά μέτρα της τάξεως των 3,6 δις ευρώ, χωρίς να προσδιορίζονται όμως τα μέτρα, ενώ θα υπάρξει δέσμευση και για τον μηχανισμό που θα επιβάλλει τα μέτρα.

 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα προβάλλει η Ελλάδα θα είναι ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν από τώρα τα μέτρα γιατί κανείς από σήμερα δεν γνωρίζει σε ποιους τομείς θα υστερεί – αν υστερεί – δημοσιονομικά η χώρα μας.

 

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι θα υπάρξει σύντομα κλείσιμο της αξιολόγησης και τα αρχίσουν να ρέουν χρήματα προς τη χώρα μας καθώς και μια πρόσθετη βοήθεια για την κάλυψη των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες, ύψους 7 δις. Θεωρεί επίσης ως δεδομένο ότι στη συμφωνία θα υπάρξει και πρόνοια για τη ρύθμιση του χρέους με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνσή του, γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μετάσχει, επιτέλους, στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του πακέτου Γιούνκερ.

 

Όλα αυτά δίνουν αισιοδοξία στον κ. Τσίπρα και τον κάνουν να μιλά για μετάβαση της Ελλάδος σε μια νέα εποχή.