FT: Κατηγορούν τον Τσίπρα για ανευθυνότητα και πολιτικό καιροσκοπισμό

Προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί ευθέως για ανευθυνότητα εξαπολύει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα του κόσμου, οι Financial Times όπου συν τοις άλλοι διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η εφημερίδα αφιερώνει το κύριο άρθρο της στην αντιπαράθεση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το ΔΝΤ με αφορμή τη διαρροή των Wikileaks, επισημαίνοντας ότι η στάση του κ. Τσίπρα «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

Και συνεχίζει κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ. Τσίπρα για πολιτικό καιροσκοπισμό: «Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του».

Το Ταμείο περιγράφεται από το άρθρο ως «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα δέχεται ότι το Ταμείο θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ακριβώς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου. Επισημαίνεται δε ότι σε αντίθεση με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση των FT είναι ότι η συζήτηση που διέρρευσε δεν προδίδει καμία συνωμοσία να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα, καθώς η θέση του Πολ Τόμσεν ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν, έχει διατυπωθεί στην προσωπική του σελίδα στον ιστότοπο του ΔΝΤ.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι τα σχόλια που διατυπώνει ο κ. Τόμσεν στη συνομιλία που διέρρευσε περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν εκνευρισμό, ενώ δεν αποκλείει το σενάριο οι Βρυξέλλες να αφήσουν την ελληνική οικονομία να φθάσει ξανά στο χείλος της χρεοκοπίας ώστε ο κ. Τσίπρας να αναγκαστεί και πάλι σε συμβιβασμό.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει τα εξής: «Αντανακλούν (σ.σ. τα σχόλια Τόμσεν) επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό».

Το άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός της ευρωζώνης».

Εξάλλου, ο αρθρογράφος της DailyTelegraph Μάθιου Λιν σχολιάζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «ένα τρακάρισμα σε αργή κίνηση» ή «ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει και απειλεί με έκρηξη» και ότι θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει, με το Ταμείο να αποχωρεί το καλοκαίρι από αυτό που η ιστορία θα θυμάται ως «μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές πολιτικής όλων των εποχών».

Υπενθυμίζεται ότι εντός της ημέρας συναντώνται στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ -αλλά και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Αθήνας μετά τη διαρροή των WikiLeaks- με αντικείμενο συζήτησης το ελληνικό ζήτημα. Η συνάντηση και οι δηλώσεις αναμένονται με ενδιαφέρον.