Επιβεβαίωσε το σχέδιο έκτακτης κατάστασης ο κ. Μουζάλας – Τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν 70.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα παραδέχτηκε ο υπουργός

Σε κατάσταση «ασφυξίας» παραμένει η Ειδομένη, καθώς 6.500 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό εκεί, ενώ ακόμη 400 μετανάστες πέρασαν τη νύχτα σε βενζινάδικο στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή 22.000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την κατάσταση να γίνεται κάθε ημέρα και πιο δραματική καθώς οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν τη διέλευση μόλις 300 ατόμων από το Ιράκ και τη Συρία, πριν κλείσουν και πάλι χθες το βράδυ το πέρασμα.

Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε ότι τον επόμενο μήνα θα εγκλωβιστούν από 50.000 έως 70.000 άτομα στη χώρα μας και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

«Δυστυχώς το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί, το έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδη, και σε χρήματα και σε προσωπικό» είπε μιλώντας.

Ο κ. Μουζάλας έκανε λόγο για 4 κέντρα υποδοχής στη Μακεδονία, ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά μήκος του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. «Θα το απλώσουμε σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι», είπε μεταξύ άλλων προσθέτοντας: «Είναι χώροι έκτακτης ανάγκης. Ο πληθυσμός να μην φοβηθεί ότι θα παραμείνουν εκεί μόνιμα».

Σε ερώτηση για το αν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάστασης έκτασης ανάγκης, απάντησε «Από ό,τι ξέρω δεν έχει υπάρξει απόφαση γι’ αυτό αλλά σε επίπεδο πολιτικής προστασίας υπάρχουν τέτοια σχέδια».