Δυστυχώς επτωχεύσαμεν… πάλι

Δύο και πλέον χρόνια μετά την υιοθέτηση του συστήματος των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων ανά την Ε.Ε., η Τσεχία έχει υποδεχθεί στο έδαφός της μόλις 12 πρόσφυγες. Η Ουγγαρία και η Πολωνία κανέναν και διαμηνύουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει. Παρά τη στάση τους, για την Επιτροπή το σύστημα δεν έχει αποτύχει. Ο Ντόναλντ Τουσκ διαφωνεί. Πολύ πριν ακόμη έρθει στο φως το «απαράδεκτο», «αντιευρωπαϊκό» έγγραφο, στο οποίο προτείνει την κατάργηση των ποσοστώσεων ως διχαστικών, ο πρόεδρος της Ε.Ε. είχε καταστήσει σαφές ότι είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος από την Κομισιόν. Πριν από έναν χρόνο καταλόγιζε -όχι εντελώς αβάσιμα- στην ευρωπαϊκή ελίτ εμμονή στην πολιτική ορθότητα και αδυναμία να αντιληφθεί τις ανησυχίες των πολιτών, πολλοί από τους οποίους «φοβούνται πως η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Δεν είχε άδικο να παρατηρεί τότε πως διακηρύξεις τύπου «Δεν μπορεί η Ευρώπη να γίνει φρούριο» δεν έχουν από μόνες τους τίποτα να προσφέρουν. Πέραν όμως των μελοδραματικών του προειδοποιήσεων για «κατάρρευση της Ένωσης», τι είχε ο ίδιος να προτείνει; Το μαθαίνουμε τώρα. Εμμέσως πλην σαφώς μας λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να σηκώνουν όλο το βάρος οι χώρες υποδοχής, Ελλάδα-στηριζόμενες στην καλή θέληση των άλλων μελών, σαν να επαιτούν για «φιλανθρωπία». Μπορούμε να δεχθούμε ότι το σύστημα των ποσοστώσεων ως έχει είναι άδικο, ότι εναποθέτει σε ορισμένες χώρες περισσότερα βάρη από αυτά που μπορούν να σηκώσουν, καθώς λαμβάνει υπ’ όψιν μόνο το ΑΕΠ και τον πληθυσμό και όχι το κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο πολλοί ειδικοί θεωρούν πιο αντιπροσωπευτικό. Ας αναθεωρηθεί λοιπόν. Όσοι νομίζουν, όπως ο κ. Τουσκ, ότι η Ε.Ε. έχει την πολυτέλεια να το καταργήσει, ας κοιτάξουν τα τελευταία στοιχεία για τις ροές στο Αιγαίο. Τον Αύγουστο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 1.053 πρόσφυγες, τον Σεπτέμβριο 2.400, τον Οκτώβριο 2.300, τον Νοέμβριο 2.000. Η κατάσταση στη Λέσβο και τη Μόρια (το «βρόμικο μυστικό της Ευρώπης», όπως χαρακτηρίστηκε από βρετανική εφημερίδα) είναι δραματική, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι μεταξύ κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, που διαγωνίζονται σε κυνικές ομολογίες.

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» πολιτικά και ηθικά γράφαμε τον Μάρτιο του 2016, όταν οι Αυστριακοί ξεκαθάριζαν ότι η βαλκανική οδός θα μείνει κλειστή οριστικά και η Ευρώπη

SHARE