Αστεροειδής έπληξε τη γη (ευτυχώς μικρός)

Στις μέρες μας μια έκρηξη της τάξεως των 13.000 τόνων ΤΝΤ, ίση δηλαδή με αυτή που είχε η βόμβα που κατέστρεψε ολοσχερώς την Χιροσίμα το 1945, θεωρείται μικρή. Ίσως γι αυτό δεν μπήκαν στο κόπο οι διάφορες αρχές που ελέγχουν την κίνηση εντός και εκτός ατμόσφαιρας, να μας ενημερώσουν για τον αστεροειδή που εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό στις 6 Φεβρουαρίου.

Η έκρηξη έγινε στην ατμόσφαιρα ανοικτά της Βραζιλίας και ήταν 40 φορές μικρότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013. Σύμφωνα πάντα με το BBC, ο βράχος που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία απελευθέρωσε ενέργεια περίπου 500.000 τόνων, οπότε γίνεται κατανοητό πως η πρόσφατη έκρηξη ήταν αδύνατο να γίνει ορατή από την Βραζιλία, αφού συνέβη 1.000 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές και 30 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ΝΑΣΑ και οι στρατιωτικοί δορυφόροι που κατέγραψαν το συμβάν, υπολογίζουν πως ο βράχος είχε διάμετρο το πολύ 7 μέτρα. Θεώρησαν δε πως δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική είδηση, καθότι κάθε χρόνο 30 περίπου αστεροειδείς με διάμετρο έως και 20 μέτρα καίγονται στην ατμόσφαιρα, ευτυχώς οι περισσότεροι πάνω από τους ωκεανούς. Όπως είναι ο 2013 TX68, μεγέθους φάλαινας που αναμένεται να περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 5 Μαρτίου, ο οποίος ευτυχώς δεν θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα, γιατί η ενέργεια που θα απελευθέρωνε η έκρηξή του θα ξεπερνούσε τους 1.000.000 τόνους.