Guardian: Ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Δεν έχει απομακρυνθεί από τα πλάνα των Ευρωπαίων το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Όπως αποκαλύπτει ο Guardian στα συρτάρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει προσχέδιο που δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, όλα θα κριθούν από την επιθεώρηση της κατάστασης των συνόρων στα μέσα Απριλίου, οπότε και θα κριθεί αν είναι επαρκείς οι έλεγχοι των ελληνικών αρχών.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν, την οποία επικαλείται ο Guardian, αυτοί οι έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου της Σένγκεν». «Είναι πλέον καιρός για τα κράτη μέλη να ενώσουν τις προσπάθειές τους προς το κοινό συμφέρον για τη διαφύλαξη ενός από τα κορυφαία επιτεύγματα της Ένωσης», επισημαίνεται στην έκθεση.

Με αυτό το έγγραφο η Κομισιόν ζητάει από τα κράτη μέλη να άρουν «όσο το δυνατόν συντομότερα» τους συνοριακούς ελέγχους και με «σαφή καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2016». Το γεγονός όμως ότι οι Βρυξέλλες θέλουν αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, θα την κάνει να επαναλάβει τις προειδοποιήσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διωχθεί από την Σένγκεν στην περίπτωση που αποτύγχανε να ελέγξει τα σύνορα της μέχρι τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο καταρτίστηκε πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, όπου η ΕΕ θα καλέσει την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων και πρόκειται για μέρος της συμφωνίας των 3 δισ. ευρώ του περασμένου χρόνου.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της Έκθεσης, οι αρχές της ΕΕ θα διενεργήσουν έλεγχο στα σύνορα της Ελλάδας στα μέσα Απριλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι έλεγχοι είναι επαρκείς, ενώ μια τελική απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο.

Αλλαγές στο άσυλο

Παράλληλα, η Κομισιόν επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αναμορφώσει τους κανόνες που διέπουν και τις αιτήσεις ασύλου. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, το γνωστό σύστημα του Δουβλίνου, οι αιτούντες άσυλο πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους στην πρώτη χώρα που εισέρχονται.

Το σύστημα αυτό τερματίστηκε ουσιαστικά το περασμένο έτος, όταν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε οποιοδήποτε Σύρο ήθελε να ζητήσει άσυλο εκεί, ανεξάρτητα από ποια χώρα της Ε.Ε. ερχόταν.
Στα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε.

Πηγή της Ε.Ε. πάντως αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί μία τελική απόφαση για το Δουβλίνο. «Υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη μια θεμελιώδη αλλαγή στις αρχές του Δουβλίνου», είπε αναφερόμενος στην υποχρέωση να ζητήσουν άσυλο στην πρώτη χώρα που φτάνουν.

Το κόστος εξαφάνισης της Σένγκεν

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας καταλήγει με το κόστος που θα έχει η εξαφάνιση της Σένγκεν.
Όπως σημειώνει η έκθεση προειδοποιεί ότι η εκ νέου επιβολή ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα βλάψει τις επιχειρήσεις και θα αποθαρρύνει τους τουρίστες, ιδίως τους Ασιάτες τουρίστες που ξοδεύουν αρκετά χρήματα που θα περιορίσουν τα ταξίδια τους σε «όλους εκτός από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ε.Ε.».

Η αποκατάσταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα θα κοστίσει μέχρι 18 δισ. ευρώ το χρόνο ή το 0,13% της ετήσιας παραγωγής του χώρου Σένγκεν, σύμφωνα με την έκθεση. Αλλά αυτός ο λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί, με τις επιχειρήσεις και την τουριστική βιομηχανία να χάνουν δισεκατομμύρια περισσότερα.