Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πιέσεις και στην Αθήνα – Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση

Με μεγάλη πτώση αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές παρά τα πρωτοφανή έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα που απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ενώ τα μέτρα προσέφεραν κάποια ανακούφιση για τις εταιρίες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές, οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης άμεσα για να κλείσουν τη Signature Bank της Νέας Υόρκης, που έχει υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε  βουτιά 5,7%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.  Στις 12:00 ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωνε πτώση 2,4%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η μετοχή της Credit Suisse κατέγραψε βουτιά 12,1% σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Η γερμανική Commerzbank σημείωσε πτώση 11,3% ενώ οι μετοχές της γαλλικής Societe Generale και της ισπανικής Sabadell υποχώρησαν κατά 6,2% και 9,4%, αντίστοιχα.

Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 4,1% αφού η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποκτά τη βρετανική θυγατρική της SVB έναντι μίας στερλίνας.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα ταραγμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν εάν οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα υπερχειλίσουν και θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα», δήλωσε η Σουζάνα Στρίτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Hargreaves Lansdown. «Υπάρχει η εκτίμηση ότι σε θύλακες του συστήματος συνεχίζουν να υπάρχουν αδυναμίες και ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως χρειαστεί να παρέμβει με περαιτέρω εγγυήσεις καταθέσεων σε άλλες τράπεζες».

Στην Αθήνα  μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 2,7% και τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες 4,4% λίγο μετά στις 12:00 οι απώλειες περιορίστηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς όμως οι αγοραστές να μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες και να απορροφήσουν πλήρως την προσφορά από το κύμα μείωσης του κινδύνου που κυριαρχεί παγκοσμίως, αν και ο τραπεζικός κλάδος αποτυπώνει κάποιες αγοραστικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,52% στις 1.040,22 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 70 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.530,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,12% στις 784,43 μονάδες.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές. Η Silicon Valley Bank (SVB), στήριγμα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν των δεκαετιών φθηνού χρήματος, με συγκεκριμένους κινδύνους που την κατέστησαν ιδιαιτέρως ευάλωτη.

Η κατάρρευση της SVB –η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από το 2008– προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια. Περίπου το 89% των 175 δισεκ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος, θα καλυφθούν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση αργά χθες από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και τον πρόεδρο της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα προστατεύσουν τους καταθέτες προσφέροντας επιπλέον στήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Δεν διασώζονται οι επιχειρήσεις. Προστατεύονται οι καταθέτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση των δυο τραπεζικών ιδρυμάτων θα τιμωρηθούν ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι από σήμερα κιόλας οι καταθέτες και της Signature Bank όπως και της Silicon Valley θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστεί καμία ζημία ο φορολογούμενος».

«Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το xάος θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.

«Ο αμερικανικός λαός και οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη πως οι αποταμιεύσεις τους θα είναι εκεί όταν τις χρειάζονται», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να τοποθετηθεί αργότερα σήμερα δημόσια για την κατάρρευση των δύο χρηματοπιστωτικών θεσμών και τις ενέργειες των αρχών.

Τα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν από την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν από κοινού με την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) και την ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη (NYDFS) ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank, που εδρεύει στη μεγαλούπολη, και ότι διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας. Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε κάποιο σχόλιο.

“Λογικά, τα μέτρα που ελήφθησαν θα πρέπει να είναι αρκετά για να σταματήσει η εξάπλωση οποιασδήποτε μετάδοσης της κρίσης και η κατάρρευση περισσότερων τραπεζών, κάτι που μπορεί να συμβεί εν ριπή οφθαλμού στην ψηφιακή εποχή”, δήλωσε  στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο αναλυτής της Capital Economics Πώλ Ασγουορθ.  ” Η μετάδοση ωστόσο ήταν πάντα περισσότερο θέμα παράλογου φόβου, οπότε θα τονίζαμε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα λειτουργήσει”.

Μεταξύ των  μέτρων που ανακοινώθηκαν εχθές περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι τράπεζες θα μπορούν πλέον να δανείζονται απεριόριστα ποσά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για το επόμενο έτος, εφόσον τα δάνεια αντιστοιχούν σε ασφαλείς κρατικούς τίτλους, ένας τρόπος για να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις να αναγκαστούν να πουλήσουν μια κατηγορία επενδύσεων που έχουν χάσει την αξία τους εξαιτίας της πολιτικής υψηλών επιτοκίων της ίδιας της Fed.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μετρητά των καταθετών, χωρίς να χρειάζεται να πουλήσουν κρατικά ομόλογα που έχουν μειώσει την αξία τους τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί.

Οι παρεμβάσεις  κρίθηκαν σκόπιμες αφού η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει διάσωση της Silicon Valley Bank, τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να βοηθήσει τους καταθέτες που επλήγησαν από την πτώση της SVB.

Η Γέλεν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι συνθήκες δεν αντιστοιχούν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν η κατάρρευση μεγάλων ιδρυμάτων απείλησε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους φόβους ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ  θα μπορούσε να επηρεαστεί από την πτώση μιας περιφερειακής τράπεζας.

“Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι πραγματικά ασφαλές και καλά κεφαλαιοποιημένο, είναι ανθεκτικό”, δήλωσε η Γέλεν στην εκπομπή Face the Nation του CBS. “Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ευρωστία του τραπεζικού μας συστήματος.

“Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπήρχαν επενδυτές και ιδιοκτήτες συστημικών μεγάλων τραπεζών που διασώθηκαν … και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαίνουν ότι δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε αυτό.

“Αλλά ανησυχούμε για τους καταθέτες και επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους”.

Η ξαφνική πτώχευση της τράπεζας της Καλιφόρνιας Silicon Valley, με ενεργητικό αξίας 212 δισ. δολαρίων, η οποία δάνειζε κυρίως νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, ταρακούνησε τους επενδυτές. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Etsy, η Roku και η Vox Media και η κατάρρευσή της κλόνισε έναν τεχνολογικό τομέα που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών απολύσεων.

Την Παρασκευή, η SVB τέθηκε υπό τον έλεγχο της FDIC, η οποία εγγυάται τις καταθέσεις έως 250.000 δολάρια. Πολλές εταιρείες και ιδιώτες ήταν έτοιμοι να χάσουν πάνω από το ήμισυ των καταθέσεων που υπερβαίνουν αυτό το ποσό, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ο Μαρκ Γουόρνερ, Δημοκρατικός από τη Βιρτζίνια, μέλος της τραπεζικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, δήλωσε ότι η SVB είχε “πιαστεί σε δύσκολη θέση” λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Το τρέξιμο στην τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, με 42 δισ. δολάρια να αποσύρονται μόνο την Πέμπτη, επιταχύνθηκε από “κάποιους παράγοντες”, δήλωσε στην εκπομπή This Week του ABC.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα κινδύνου και χρηματοοικονομικών συμβουλών Kroll δήλωσε ότι είναι “απίθανο μια χρεοκοπία τύπου SVB να επεκταθεί στις μεγάλες τράπεζες”. Προειδοποίησε όμως ότι οι μικρές κοινοτικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, ένας κίνδυνος “πολύ μεγαλύτερος εάν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της SVB δεν αποζημιωθούν”.

Οι περιφερειακές τράπεζες είδαν την αξία τους να πέφτει από τότε που εμφανίστηκαν τα προβλήματα της SVB μεταξύ αυτών και η Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη που παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες σε δικηγορικά γραφεία. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι η απόφαση για το κλείσιμό της ελήφθη “υπό το φως των γεγονότων της αγοράς, παρακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς”. Άλλες τράπεζες, όπως η First Republic Bank, η Western Alliance και η PacWest, έχουν επίσης πληγεί από την πτώση της SVB.

SHARE