«Βιομηχανία» αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες για αποφυγή μεταγωγής

Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις ασύλου που δέχονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές από τους πρόσφυγες, οι οποίοι φοβούνται επαναπροώθηση στην Τουρκία.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τις τελευταίες 48 ώρες έχουν κατατεθεί 2.850 αιτήματα ασύλου στη Μυτιλήνη όπου ήδη βρίσκονται κοντά στις 3.000 παράτυπων μεταναστών. Φαίνεται ότι σε σχέση με τα όσα είχαν δηλώσει οι ίδιοι άνθρωποι μέχρι τις 20/3, έχει αλλάξει άποψη ποσοστό που φθάνει μέχρι το 70%.

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας την επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι όντως αυτό συμβαίνει, ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.

Όπως εκτίμησε, ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας είπε ότι η αίτηση ασύλου δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίηση ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.

Παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου εντός 15νθημέρου, αυτό δεν δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να καταστεί εφικτό, καθώς το προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου δεν επαρκεί, για να ανταποκριθεί στο πλήθος των αιτήσεων που κατατίθενται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένονται προσλήψεις 50 ατόμων για 8μηνη απασχόληση, αλλά και μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες προκειμένου να συνδράμουν. Ηδη, έχει ζητηθεί από εργαζόμενους στις υπηρεσίες για το άσυλο να μετατεθούν σε Χίο και Μυτιλήνη.

Ωστόσο, προτεραιότητα εξέτασης των αιτήσεων μέσα στο δεκαπενθήμερο, θα δοθεί μόνο σε Σύρους.