Βενιζέλος: Η αντιμνημονιακή τάση της ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση

Μια περίεργη δήλωση που χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων, έκανε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη ΝΔ. Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια τάση στην αντιμνημονιακή δεξιά που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, χώρις όμως να αναφέρει από ποιους εκπροσωπείται η τάση που αναφέρει.

Ερωτηθείς για τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει συστηματικές προσπάθειες να εκφράσει το χώρο του» και πρόσθεσε ότι το θέμα με τη Ν.Δ. είναι άλλο «ότι υπάρχει ένας, ας το πούμε έτσι, αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση».

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν στηρίζεται μόνον από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και από μια άλλη «τρίτη δύναμη η οποία προέρχεται από το συντηρητικό χώρο, από τη λεγόμενη αντιμνημονιακή δεξιά».

Ο κ.Βενιζέλος άσκησε σφοδρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επισημαίνοντας πως «έκαναν υπαναχώρηση, πήγαν προς τα πίσω» στον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων. «Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε αυτό που έπρεπε να φέρει με βάση τη συμφωνία του 2012, και του 2015 θα σας πω εγώ, αλλά πέρα από τους όρους που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την αξιολόγηση, έχουμε πάρα πολλούς όρους σε σχέση με το χρέος και το χρέος, εάν δοθεί η παρέμβαση αυτή, θα δοθεί υπό αίρεση, υπό προϋποθέσεις, με conditionality όπως λένε στη γλώσσα των Βρυξελλών. Άρα δε θα είναι κάτι που οι αγορές θα μπορούν να το προεξοφλήσουν όπως προεξόφλησαν τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν», εξήγησε στην συνέντευξή του.

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο κόφτη, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ισχύει ήδη ένας νόμος που παρακολουθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό είναι άλλο ως θεωρητικό σχήμα κι άλλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την «κάβα μέτρων».

Άδικοι οι νέοι φόροι

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακούς» και άδικους τους νέους φόρους. «Εδώ άλλωστε έχουμε το εξής, στο δεύτερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα που ίσχυσε από το 2012 μέχρι το 2015, είχαμε καταφέρει με πολλά βάσανα και κόπους να έχουμε 50% περικοπή δαπανών, 50%φορολογικά έσοδα. Τώρα, έχει οικοδομηθεί το πρόγραμμα έτσι, το λεγόμενο τρίτο, το οποίο κατέστη αναγκαίο λόγω αυτών που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, είναι περίπου 90% αύξηση εσόδων, δηλαδή νέοι φόροι», τόνισε χαρακτηριστικά.