Τσίπρας: Η αλληλεγγύη να ισχύει και για το Νότο όχι μόνο για το Βορρά.

Αλληλεγγύη σε όλα πεδία ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και το ζήτημα της Μεγάλης Βρετανίας, τονίζοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη όχι μόνο στο Βορρά αλλά και στο μεσογειακό Νότο.

«Πρέπει να μείνουμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι. Να μείνουμε ενωμένοι παντού. Όχι μόνο στο Βόρειο κομμάτι της Ευρώπης, αλλά και στο νοτιανατολικό στην Μεσόγειο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η λύση του προσφυγικού δεν είναι να έχουμε φράχτες και να προωθούμε τον ρατσισμό». Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες για κάποιους και σε α λα καρτ εφαρμογή για κάποιους άλλους. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη και η ξενοφοβία».

Στη Σύνοδο, η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση με μια σειρά χωρών να απειλούν ακόμη και με κλείσιμο των συνόρων ενώ η κυβέρνηση θέλει να κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι «πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την ενότητα της Ευρώπης».

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί είναι ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τσέχο ομολογό του Μπόχουσλαβ Σομπότκα – έναν από τις χώρες του Βιζεγκραντ που κρατούν σκληρή στάση έναντι της Ελλάδα, λίγο πριν την σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο διάλογος μεταξύ τους είχε ως εξής:

• Τσίπρας: «Η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει κάτι που δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Οποιοσδήποτε θέλει push back στους πρόσφυγες, να τους πνίγουμε και να τους σκοτώνουμε να το ξεχάσει.

Σομπότκα: Εμείς τους βοηθάμε όλους, θα βοηθήσουμε και σας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η λογική στα όσα θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός εδράζεται στην άποψη ότι «δεν γίνεται η Ευρώπη από τη μία μεριά να αγωνίζεται για να διασφαλίσει την ενότητα του Βορρά και από την άλλη να υπάρχουν φαινόμενα που να οδηγούν σε κατακερματισμό του ευρωπαϊκού χώρου».