Το τρίτο μνημόνιο περιλαμβάνει και χαράτσι στους μισθούς του Δημοσίου

Με το τρίτο μνημόνιο χαράτσι πληρώνουν όλοι. Περικοπές μισθών και συντάξεων τόσο στο τρέχον έτος όσο και στα δύο επόμενα «κρύβει» η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές όπως αποκαλύφθηκε από το συνοδευτικό κείμενο των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία.

Η Έκθεση της Κομισιόν «έκρυβε» δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Δημοσίους Υπαλλήλους, αφού το ζητούμενο της εξοικονόμησης 1,35 δις € μεταξύ άλλων πηγών, θα αναζητηθεί και από το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, μέρος του 1,35 δις € θα εξοικονομηθεί από το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων και ειδικότερα από:

Α. το “πάγωμα” των προσλήψεων για το 2016 (Διατήρηση του κανόνα 1/5) και

Β. το “πάγωμα” μισθολογικών προαγωγών Δημοσίων Υπαλλήλων ενταγμένων στο Ειδικό Μισθολόγιο.

Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι, θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, πίσω από την αναφορά της Κομισιόν σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» κρύβεται μυστική συμφωνία της κυβέρνησης της με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».

Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠΑ (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2016.

Πέραν όμως των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί πιθανότατα εντός του 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η-1-2017 να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για τους οποίους τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ οι διατάξεις του νέου μισθολογίου.