Το 81% των Ελλήνων θεωρεί ότι ήταν καλύτερη η διακυβέρνηση Σαμαρά έως την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πικρές διαπιστώσεις όσων παραπλανήθηκαν τότε. Σταθερή η θέση του προέδρου της ΝΔ για αδύνατη τη συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα. Μόνη επιλογή, μέσα σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης και αγανάκτησης, οι εκλογές, ιδιαίτερα καθώς βαδίζουμε σε Τέταρτο Μνημόνιο, μετά το Τρίτο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μαύρα τα δεύτερα γενέθλια για τον Σύριζα, σε συνεχή κατολίσθηση-κατάρρευση σε όλες τις δημοσκοπήσεις. – Είμαστε χειρότερα από το 2015 και μας περιμένει 4ο Μνημόνιο, εκτιμούν οι περισσότεροι – Μόνο 5% πιστεύει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Σε εντυπωσιακή ποσοστό 81% οι Έλληνες πιστεύουν ότι ήταν καλύτερα τα πράγματα με τη διακυβέρνηση Αντ. Σαμαρά μέχρι τις νικητήριες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ , με τις τόσες παραπλανήσεις και δημαγωγικές υποσχέσεις.

Επιβλαβή για τα συμφέροντα της χώρας θεωρούν τη διετή διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ 7 στους 10 πολίτες – και ανάμεσά τους η πλειονότητα όσων στις τελευταίες εκλογές έδωσαν την ψήφο τους στο κυβερνών κόμμα.

Την ίδια ώρα, μόλις στο… 5% (!) φτάνουν όσοι αποδέχονται την εκτίμηση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης ότι, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015, οι Ελληνες διαβιούν σήμερα σε καλύτερες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της Marc στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η απαισιοδοξία των πολιτών είναι στα ύψη και στην κοινωνία επικρατεί ένα σχεδόν γενικευμένο κλίμα διάψευσης των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του όταν πριν από δύο χρόνια αναλάμβαναν την εξουσία έχοντας κερδίσει τις εκλογές με το σύνθημα «η ελπίδα έρχεται»

Στη δεύτερη επέτειο από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όλα τα ευρήματα δείχνουν μια πολύ δυσμενή εικόνα για την κυβέρνηση, καθώς:
– Το 82,2% των πολιτών κρίνει αρνητικά την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., έναντι του 15,7% που κάνει θετική αξιολόγηση.
– Το 70,7% πιστεύει ότι η διετής διακυβέρνηση Τσίπρα έβλαψε τη χώρα, έναντι του 15,1% που έχει την άποψη ότι την ωφέλησε.
– Το 81% των πολιτών δηλώνει ότι η κατάσταση των ίδιων και της οικογένειάς τους είναι τώρα χειρότερη σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015.
– Το 35,9% θεωρεί ότι τα πράγματα σήμερα θα ήταν καλύτερα αν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ., έναντι του 30,5% που πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα και του 27,1% που απαντά «περίπου τα ίδια».

Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το ότι οι πολίτες σε ποσοστό 79,7% πιστεύουν -ίσως καλύτερα εκφράζουν φόβο- ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα οδηγούμαστε σε ένα τέταρτο μνημόνιο.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Να μην διανοηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει συνενόχους για τα δικά του λάθη», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνουν οι εκλογές το συντομότερο δυνατό, κατά την ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη .

«Ακούω τις τελευταίες ημέρες να επανέρχονται από κύκλους της κυβέρνησης σενάρια για τη στήριξη νέων μέτρων και από την αντιπολίτευση. Ας τα ξεχάσει αυτά τα διλήμματα ο κ. Τσίπρας. Το δίλημμα πλέον είναι ένα: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κοινωνία. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί μόνο με εκλογές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα δυο χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα ήταν τα δύο πιο εφιαλτικά χρόνια της μεταπολίτευσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης κι εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας: “Σε όλους τους τομείς η Ελλάδα έκανε βήματα πίσω… Το 80% των Ελλήνων, σήμερα, πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα πριν από δυο χρόνια… Υποσχέθηκαν ελπίδα και προκάλεσαν κοινωνική κατάθλιψη. Υποσχέθηκαν αξιοπρέπεια και έκαναν χειρότερη τη ζωή των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Υποσχέθηκαν διαφάνεια και αξιοκρατία και στήνουν νέα διαπλοκή, νέο πελατειακό κράτος… Ποτέ η χώρα δεν έχει ξαναγνωρίσει πιο ανεύθυνη, πιο αδίστακτη και πιο επιζήμια κυβέρνηση… Συνοψίζοντας την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρεις λέξεις περιγράφουν τα πάντα: Ψέματα, ανικανότητα, φόροι”.

Ο Κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σημείωσε: «Επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ίδια λάθη. Καθυστερούν. Χάνουν κεφάλαιο αξιοπιστίας. Διαβάζουν λάθος τους συσχετισμούς. Μας έλεγαν ότι έχουν απομονώσει τους ακραίους και ότι δημιουργούν μια μεγάλη συμμαχία με νέους συσχετισμούς. Και προχθές στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα ίδια έκαναν το πρώτο 6μηνο του 2015 που μας κόστισε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Τα ίδια κάνανε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον “κόφτη” και το Υπερταμείο. Τα ίδια κάνουν και τώρα… Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα – ακριβώς λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης – εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας… Την ίδια στιγμή κάποιοι ακραίοι κύκλοι επαναφέρουν σενάρια Grexit. Και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατό. “Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας ας κάνει στην άκρη. Πάνω από τα δικά του πολιτικά συμφέροντα βρίσκονται τα συμφέροντα της Πατρίδας και του ελληνικού λαού. Αυτός τα έφερε ως εδώ τα πράγματα και αυτός θα πρέπει να τα διαχειριστεί. Η αποτυχία του κ. Τσίπρα, δεν είναι αποτυχία της Ελλάδας. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα και αξίζει καλύτερα. Αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί, ας παραιτηθεί τώρα. Και ας δώσει στους Έλληνες τη δυνατότητα να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Τώρα. Προτού να είναι πολύ αργά”, είπε και πρόσθεσε:

“Η Ελλάδα θα σηκώσει ξανά ψηλά το κεφάλι. Και θα το πετύχει με το δικό μας τρόπο. Με σχέδιο, με σκληρή δουλειά, με τη δύναμη της αλήθειας. Και είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι και ο κόσμος αλλάζει. Αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στις θεωρίες για εύκολες λύσεις. Ξέρει ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει με ένα νόμο και ένα άρθρο… Οι πολίτες είναι θετικοί σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ζητούν αλήθεια, ζητούν αξιοκρατία. Επιθυμούν μικρότερο και καλύτερο Κράτος, απαιτούν λιγότερους φόρους. Οι πολίτες στηρίζουν την Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας και τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση που τους προτείνουμε. Αυτήν την μεγάλη και συχνά σιωπηρή κοινωνική πλειοψηφία είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε. Τις δυνάμεις της λογικής, της ευθύνης, του εθνικού καθήκοντος. Του μέτρου. Τις δυνάμεις της δημιουργίας που θέλουν να αναπνεύσουν”.