Τι είναι το Metaverse και πως σχετίζεται με την τεχνολογία Blockchain;

Το metaverse μπορεί να αναφερθεί ως ένας τρισδιάστατος εικονικός χώρος που επικεντρώνεται στις κοινωνικές συνδέσεις με τη χρήση του διαδικτύου της νέας εποχής και των τρισδιάστατων τεχνολογιών. Το metaverse μπορεί να ειπωθεί ως μια σύγκλιση εικονικά ενισχυμένης φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας που έχει την ανεξάρτητη εικονική οικονομία της που τροφοδοτείται από ψηφιακά νομίσματα και NFTs. Το Metaverse είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους μονοπώλιο οποιουδήποτε προμηθευτή, καθώς είναι σε μεγάλο βαθμό εκδημοκρατισμένο και ανεξάρτητο. Στο μέλλον το Metaverse μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βιώσουν υποθετικές επαναλήψεις του διαδικτύου σε έναν ενιαίο παγκόσμιο εικονικό κόσμο με τη βοήθεια εικονικών και επαυξημένων συσκευών.

Στο Metaverse διασφαλίζεται ότι ο χρήστης παραμένει βυθισμένος σε έναν τέτοιο εικονικό χώρο, όπου μπορεί να κάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως να συναντά ανθρώπους, να κάνει συναλλαγές, όπως να πουλά ή να αγοράζει κάτι, ή ακόμη και να επισκέπτεται κάποιες συναρπαστικές τοποθεσίες.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές πλατφόρμες Blockchain εκεί έξω που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα και NFTs για τις διάφορες υπηρεσίες τους, όπως η δημιουργία ή η κατοχή ενός ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου ή ακόμη και η νομισματοποίησή τους. Τώρα, χωρίς ένα τέτοιο χαρακτηριστικό του Blockchain, το Metaverse παραμένει κυριολεκτικά ατελές, καθώς θα στερείται αποκέντρωσης και θα μπλέκεται σε διάφορες κεντρικές αποθήκες δεδομένων. Σε παγκόσμιο επίπεδο το Blockchain μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα όντας μια ψηφιακή πηγή που λειτουργεί με βάση την αρχή της αποκέντρωσης και αυτό διαφοροποιεί το Metaverse από το παραδοσιακό διαδίκτυο.

Γιατί το Blockchain είναι η βασική τεχνολογία για το Metaverse;

Η έννοια του Metaverse στο σύνολό της εξακολουθεί να είναι θολωμένη στο μυστήριο, καθώς δεν υπάρχει ενιαία έννοια γι’ αυτό και μέχρι τώρα εφαρμόζεται μερικώς. Ακόμη και διάφοροι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google και το Facebook έχουν αναπτύξει τις βασικές αρχές λειτουργίας του οικοσυστήματος για το Metaverse.

Όταν μιλάμε για την κατανόηση του Metaverse, πρέπει να το διαφοροποιήσουμε σε δύο διαφορετικά στοιχεία – το υλικό και το λογισμικό. Το κομμάτι του υλικού περιλαμβάνει διάφορους ελεγκτές και συσκευές, όπως τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας που κατασκευάζονται από κατασκευαστές ΟΕΜ και επιτρέπουν στους χρήστες να αλληλεπιδρούν άνετα με την εικονική ή την επαυξημένη πραγματικότητα. Ενώ το μέρος του λογισμικού αποτελείται από το ψηφιακό περιβάλλον μαζί με το τελικό περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο στον τελικό χρήστη αναπτύσσεται από την εταιρεία ανάπτυξης Metaverse.

Σε ολόκληρη τη βιομηχανία υπάρχει συναίνεση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Metaverse ότι το μέρος του λογισμικού για το Metaverse πρέπει να βασίζεται στην τεχνολογία Blockchain, έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια ασφαλής αποκεντρωμένη βάση δεδομένων όπου ανεξάρτητοι κόμβοι μπορούν να αλληλεπιδρούν σε ένα ενιαίο, δυναμικά ενημερωμένο δίκτυο. Η τεχνολογία Blockchain είναι απόλυτα κατάλληλη για να καλύψει τις ανάγκες του Metaverse λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών της που αναφέρονται παρακάτω –

– Ασφάλεια

– Εμπιστοσύνη

– Αποκέντρωση

– Έξυπνες συμβάσεις

– Διαλειτουργικότητα

 

Ορισμένες περιπτώσεις χρήσης Blockchain για το Metaverse

Εδώ είναι μερικές εφαρμογές του Blockchain στο Metaverse και αυτές μπορούν να χρησιμεύσουν ως μερικές από τις μεγάλες περιπτώσεις χρήσης –

Περιουσιακά στοιχεία εντός παιχνιδιού

Η έννοια του metaverse πρόκειται να συγκλονίσει την αρένα των τυχερών παιχνιδιών, καθώς εδώ η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πώς θα χρησιμοποιηθούν τα εικονικά περιουσιακά στοιχεία από τους παίκτες και αυτά θα παρουσιαστούν με τη μορφή μη-φθαρτών metaverse tokens. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αυτά τα token θα επιτρέπουν στους παίκτες να κερδίζουν ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πληρωμής εντός του αναφερόμενου οικοσυστήματος.

Τώρα, σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οποιοσδήποτε χρήστης πέσει θύμα οποιουδήποτε δυσμενούς γεγονότος της ζωής του ψηφιακού κόσμου ή διαγράψει το παιχνίδι για κάποιο λόγο, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που κέρδισε θα διατηρούνται ασφαλή με τη βοήθεια της αλυσίδας μπλοκ. Ένα τεράστιο ποσό πόρων τοποθετείται σε αυτόν τον τομέα, όπου οι προγραμματιστές προηγμένων τεχνολογιών εργάζονται για να εξερευνήσουν κάθε δυνατό τρόπο για να κάνουν μια επαναστατική ανάπτυξη στο οικοσύστημα Metaverse.

Πιστοποίηση ταυτότητας

Ο έλεγχος ταυτότητας στο Metaverse λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως λειτουργεί ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης. Όλα τα κρίσιμα δεδομένα σχετικά με τους χρήστες, όπως η ηλικία, το φύλο, η εμφάνιση και τα βιομετρικά στοιχεία, αποθηκεύονται με ασφάλεια στην αλυσίδα μπλοκ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη διαφάνεια και να αποτρέπεται κάθε είδους κακόβουλη δραστηριότητα.

Ακίνητα

Πρόκειται για ένα από τα κυριότερα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στο Metaverse και ένας από τους κύριους προβληματισμούς σε αυτόν τον τομέα είναι ο τρόπος αξιολόγησης ενός εικονικού ακινήτου. Επιπλέον, εάν το metaverse αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα έναν άπειρο ψηφιακό χώρο, τότε πώς θα ρυθμιστεί αυτή η αγορά; Τώρα, εδώ είναι που το Blockchain έρχεται να παίξει τον πρωταρχικό του ρόλο, καθώς το Blockchain εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδος μητρώου που καταγράφει όλες τις ενέργειες που πραγματοποιούνται με εικονική γη ή περιουσιακά στοιχεία ακινήτων.

Erol User

SHARE