Θολό το τοπίο στο Αιγαίο παρά τις… διευκρινήσεις Στόλτενμπεργκ

Βάζουν «πόδι» οι Τούρκοι σε νησιά μας;

Τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο περιέγραψε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με δηλώσεις του, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής με τον πρόεδρό της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Και πάλι όμως έμειναν κενά για το πώς θα κινηθούν τα τουρκικά σκάφη της Συμμαχίας, ενώ οι πληροφορίες ότι στη διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών στην Τουρκία έχουν άποψη Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι θα βρίσκονται επί των ελληνικών νησιών, έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ, η οποία ζητεί εξηγήσεις.

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η δράση του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό στο Αιγαίο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρώτος άξονας αφορά τη διεύρυνση στα ελληνικά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα των ζωνών δράσης της Συμμαχίας, σε συνεργασία με τη Frontex, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της Λέσβου.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Frontex μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και προσωπικού ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ ενώ σε ό,τι αφορά τον τρίτο άξονα επισήμανε ότι στην επιχείρηση θα δραστηριοποιηθούν πέντε πλοία του ΝΑΤΟ καθώς και ελικόπτερα που βρίσκονται πάνω σε αυτά.

Σε ό,τι αφορά το αν θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι άνθρωποι που διασώζονται από πλοία του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι σε αυτό έχει συμφωνήσει και η Τουρκία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εν προκειμένω θα λαμβάνονται υπόψη και οι κανόνες που ισχύουν στην χώρα του σκάφους της Συμμαχίας.

Η τελευταία αυτή αναφορά είναι σαφές ότι χρίζει διευκρινήσεων, καθώς δίνει περιθώρια στην Τουρκία να δράσει με διαφορετικό τρόπο από εκείνον που έχει συμφωνηθεί για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

ΝΔ: Παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά η διαδικασία επανεισδοχής

Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία προκαλεί την αντίδραση της ΝΔ.

Έτσι, σε κοινή δήλωση που υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Κυριαζίδης, οι οποίοι κατέθεσαν και σχετική ερώτηση στη Βουλή αναφέρουν πως «πριν καλά στεγνώσει το μελάνι των συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας, κατά το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε μεταξύ άλλων στην επιτόπια παρουσία Τούρκων κρατικών αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της καταγραφής και επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών.

Πρόκειται για ένα διπλωματικό ολίσθημα χωρίς προηγούμενο καθώς υπονομεύει ευθέως την αυτονομία και το κυριαρχικό δικαίωμα του ελληνικού κράτους να αποφασίζει για το ποιος και πότε πρέπει να επαναπροωθηθεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τους επικίνδυνους πειραματισμούς με τα εθνικά συμφέροντα και να αποσαφηνίσει άμεσα το ρόλο της τουρκικής διοίκησης εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανεισδοχής παράτυπων μεταναστών».