Θέμα στο Der Spiegel έγιναν οι… επενδυτές του Μάρδα

H πρόταση του Δημήτρη Μάρδα για τους μετανάστες – επενδυτές έγινε θέμα στο Der Spiegel.

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel κάνει αναφορά στην αμφιλεγόμενη πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για καταγραφή της οικονομικής κατάστασης προσφύγων που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα με αντάλλαγμα τη χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό αναλύει τη δημιουργική πρόταση του κ. Μάρδα, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όποιος έχει χρήματα μπορεί να μείνει».
Η πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα για τους πρόσφυγες-επενδυτές, στηρίζεται σε μια πιθανή διεύρυνση ενός νόμου που ψηφίστηκε το 2014. Αυτός επιτρέπει σε πολίτες εκτός ΕΕ να λάβουν πενταετή και ανανεώσιμη άδεια παραμονής εφόσον αποκτήσουν στην Ελλάδα ακίνητα ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ».

Όπως διευκρινίζεται, παρόμοιους νόμους είχαν ψηφίσει η Ισπανία και η Πορτογαλία στο απόγειο της κρίσης στην ευρωζώνη.
Και όπως αναλύει ο συντάκτης του άρθρου το ότι «ο Μάρδας λανσάρει ένα τέτοιο σχέδιο δεν προκαλεί έκπληξη. Ο οικονομολόγος είναι εξοικειωμένος με την αναγκαιότητα να είναι δημιουργικός στο οικονομικό πεδίο. Στη θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση ενώπιον της χρεοκοπίας και κατέβαλε ένα μεγάλο μέρος των προσπαθειών της με στόχο να συγκεντρώσει εγκαίρως τα απαιτούμενα χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα…».

Το δημοσίευμα πάντως δεν εξηγεί πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το φιλόδοξο αυτό σχέδιο εύρεσης εναλλακτικών επενδυτών.