Ταρακουνήθηκε η Κρήτη – 5,5 Ρίχτερ – Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε, στις 11.36 το πρωί, στην Κρήτη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ κατά τόπους (σε Γάζι και Βασιλειές) σημειώθηκαν και ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση ο σεισμός ήταν στα 5,6 ρίχτερ, στη θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 119 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, 39 χλμ. νοτιοανατολικά από το χωριό Μακρύ Γιαλός και 67 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στα σημεία όπου σημειώθηκαν ασθενέστερες σεισμικές δονήσεις, τα ξημερώματα.

Σε δεύτερη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Κέντρου, ο σεισμός υπολογίζεται στα 5,2 ρίχτερ, ενώ το Αστεροσκοπείο υπολογίζει την ένταση της δόνησης στα 5,5 ρίχτερ.

Στην ανατολική Κρήτη όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση επικράτησε πανικός, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, τραυματισμοί ή ζημιές.

Ρωγμές στην Ακαδημία

Ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτίριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας, όπου στεγάζονται τα 53ο & 54ο Δημοτικά Σχολεία, και το σχολείο εκκενώνεται προληπτικά, ενώ στο σημείο έσπευσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Βλαχάκης. Ο αντιδήμαρχος είδε τις ρωγμές, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι είναι νέες οι ρωγμές, κάτι που θα ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου.

Όπως τονίζει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, η πρακτική του προαυλισμού των παιδιών και της μη επιστροφής τους στις σχολικές αίθουσες ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου είναι πρακτική που ακολουθείται σε περιπτώσεις σεισμού και δεν αποτελεί έκτακτη οδηγία για την περίπτωση της Ακαδημίας.

Καμία ανησυχία, συστήνει ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο Ευθύμη Λέκκα ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10 χλμ, και καταγράφηκε στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Κρήτης, στον υποθαλάσσιο τμήμα. “Έγινε έντονα αισθητός σε όλη την Κρήτη και κυρίως στο Λασίθι” – είπε ο κ.Λέκκας, ωστόσο δεν υπάρχουν επιπτώσεις, επομένως όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη “δε θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ούτε στους κατοίκους, ούτε στους τουρίστες, ούτε στα παιδιά. Οι υποδομές και τα κτίρια αντέχουν σε μεγαλύτερα μεγέθη που ξεπερνούν τα 6 ρίχτερ”.

Στο μεταξύ, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι τοπικού χαρακτήρα, κάτι το οποίο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείο Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ, είναι υποχρεωμένη να κάνει η Ελλάδα καθώς προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.