Τα “σπασμένα” άλλων πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Με δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι για να καλυφθούν τα χρέη κρατικών επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών.

Πρόκειται για δάνεια που έχουν αντλήσει δεκάδες φορείς με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής, αποτέλεσμα είναι όταν έρχεται η ώρα της αποπληρωμής των δανείων και δεν μπορούν να πληρώσουν οι φορείς- κάτι που δεν συμβαίνει και τόσο σπάνια- να αναλαμβάνει τον «λογαριασμό» το κράτος.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μόνο κατά το 2015 εξοφλήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο υποχρεώσεις ύψους 1,473 δισ. ευρώ, μέσω των προβλεπόμενων από τον προϋπολογισμό καταπτώσεων εγγυήσεων του Δημοσίου. Δηλαδή, όσα περίπου χρήματα λείπουν προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018, για την κάλυψη του οποίου αναζητούνται κυρίως πρόσθετα φορολογικά μέτρα.

Συνολικά, οι εγγυήσεις του Δημοσίου σε εκδόσεις ομολόγων κρατικών αλλά και ορισμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14,522 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό που εν δυνάμει είναι ένα «κρυφό» χρέος για το ελληνικό χρέος. Οι μεγαλύτερες από αυτές τις εγγυήσεις, ύψους 4,588 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί για ομολογιακά δάνεια του ΟΣΕ.