Τα εθνικά νομίσματα στους διεθνείς διακανονισμούς

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που ήταν αδιανόητοι πριν από λίγα χρόνια ανατρέπουν την ιδέα των αξιόπιστων νομισμάτων και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων. Οι χώρες που δημιούργησαν και έλεγξαν το υπάρχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στα μέσα του 20ου αιώνα, λαμβάνοντας παγκόσμιο ενοίκιο ή seignior age στη διαδικασία, έχουν επιφέρει το πιο καταστροφικό πλήγμα στο δικό τους σύστημα.

Οι απαράμιλλες οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να διαβρώσουν σταδιακά το δολάριο ΗΠΑ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, δήλωσε η πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπινάθ σε συνέντευξή της στους Financial Times στα τέλη Μαρτίου 2022.

Οι εμπειρογνώμονες του Ινστιτούτου Ανάλυσης Παγκόσμιας Ασφάλειας (IAGS) συμφωνούν με το ΔΝΤ και υποστηρίζουν επίσης ότι τα άκρα στα οποία έχει φτάσει η Ουάσινγκτον στην προσπάθειά της να τιμωρήσει τη Ρωσία έχουν κάνει άλλα κράτη να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του να ξεφύγουν από οποιαδήποτε εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο διευθυντής της IAGS, Dr. Gal Luft, δήλωσε στο CNBC ότι “οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον” κατά της Ρωσίας σημαίνουν ότι “οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να αναρωτιούνται αν είναι έξυπνη ιδέα να βάλουν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι” και να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δολάριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης επιβάλει παρόμοιες κυρώσεις στην Κούβα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν, θέτοντας έτσι τις οικονομίες των χωρών αυτών σε δύσκολη κατάσταση.

“Οι οικονομικοί πόλεμοι και οι πόλεμοι κυρώσεων υπονομεύουν την παγκόσμια ολοκλήρωση και αυξάνουν την επιδίωξη των χωρών και των περιφερειών για οικονομική ανεξαρτησία και οικονομική αυτάρκεια”.

Ο έλεγχος των παγκόσμιων οικονομικών είναι ένας από τους πυλώνες της ισχύος της Αμερικής, αλλά κάθε φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ως όπλο τον ηγετικό ρόλο του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να τιμωρήσουν μια χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις διασυνοριακές συναλλαγές και το διεθνές εμπόριο. Η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η δέσμευση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας και το μπλοκάρισμα των συναλλαγών ευρωομολόγων στους οίκους εκκαθάρισης είναι το στρατηγικό λάθος της Δύσης που καθιστά τις προοπτικές διατήρησης της υπάρχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής δομής ως έχει μη βιώσιμες. Μια κρίση εκτυλίσσεται.

Το δολάριο παραμένει το κύριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και γι’ αυτό η κατανομή των μετρητών και των ροών κεφαλαίων σε όλο τον κόσμο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τους νομισματικούς και οικονομικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το θέμα είναι ότι με το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ να χρησιμοποιείται τόσο για την εγχώρια κυκλοφορία όσο και για την εξυπηρέτηση σημαντικών ποσοτήτων διεθνών συναλλαγών και τη συσσώρευση αποθεμάτων από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, πρέπει να κυκλοφορούν όσο το δυνατόν περισσότερα δολάρια εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε η Αμερική να μπορεί να εισάγει όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες σε αντάλλαγμα για τα δολάριά της, δηλαδή να εξάγει δολάρια, η προσφορά των οποίων, με τη σειρά της, εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τον όγκο και την υγιή κατάσταση της αμερικανικής καταναλωτικής αγοράς. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και ανεβάζει το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, επειδή η Fed εκδίδει δολάρια που δεν είναι μετρητά σε αντάλλαγμα για ομόλογα του Δημοσίου.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διεθνείς διακανονισμοί και να προωθηθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τα ελλείμματα του ισοζυγίου πληρωμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πρέπει να αυξάνονται συνεχώς, επειδή η επέκταση της κατανάλωσης συνήθως ακολουθεί την πιστωτική επέκταση. Αυτό ήταν το μοντέλο του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού υπερκαπιταλισμού. Είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Οι ανισορροπίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ρεκόρ, η ποσοτική σύσφιξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και τα πρώτα στάδια της κρίσης χρέους θα αφαιρέσουν σημαντικό ποσό “εξωτερικών” δολαρίων από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έλλειψη του κύριου νομίσματος διακανονισμού στο περιφερειακό εμπόριο μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από τα εθνικά νομίσματα των χωρών που συμμετέχουν στο εμπόριο αυτό.

Έτσι, στην παγκόσμια οικονομία αρχίζουν τώρα να εκτυλίσσονται διαδικασίες που ευνοούν την ευρεία μετάβαση στις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα. Οι χώρες που βρίσκονται ήδη υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και οι χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται από την Ουάσιγκτον, προσπαθούν να αποφύγουν τους διακανονισμούς σε δολάρια ΗΠΑ, να σταματήσουν να συσσωρεύουν αποθέματα σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ και, αν είναι δυνατόν, να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναγκάζουν τις χώρες να μετατρέπουν τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα και να δημιουργούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών.

Οι χώρες που ανησυχούν για την εισαγωγή πληθωρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Fed με τη νομισματική σύσφιξη που μπορεί να μειώσει την προσφορά δολαρίων προσπαθούν επίσης να μετατρέψουν τις συναλλαγές στο ισχυρότερο διαθέσιμο περιφερειακό νόμισμα σύμφωνα με τη δομή του διασυνοριακού εμπορίου. Έτσι, από τα τέλη του 2021, το κινεζικό γουάν κατέχει την τέταρτη θέση όσον αφορά το μερίδιό του στις διεθνείς συναλλαγές.

Erol User

SHARE