ΣΥΡΙΖΑ προς Τόσκα να… εκδημοκρατήσει τα σώματα ασφαλείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας να διερευνήσει την στάση των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, στον Πειραιά μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και ομάδων αντιφασιστικών οργανώσεων.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα διαπιστώνει ότι «τα τάγματα εφόδου της ΧΑ, με επικεφαλής τον υπόδικο Η. Κασιδιάρη έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, προκαλώντας βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων».

Και αφού αφήνει αιχμές για «αγαστή συνεργασία μεταξύ ΜΑΤ και ΧΑ» απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καλώντας την να… εκδημοκρατίσει τα σώματα ασφαλείας.

«Σήμερα, τα τάγματα εφόδου της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον υπόδικο Ηλ. Κασιδιάρη, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, όχι μακριά από τον τόπο δολοφονίας του Π. Φύσσα. Οι βιαιοπραγίες εναντίον πολιτών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της εγκληματικής οργάνωσης» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η καταδίκη τέτοιων φασιστικών ενεργειών είναι καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη. Να είναι βέβαιοι οι θιασώτες του νεοναζιστικού μορφώματος ότι η Δημοκρατία δεν τους φοβάται», επισημαίνεται.

«Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και ΧΑ, αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Καμία στάση ανοχής δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα επεισόδια σημειώθηκαν, στο κέντρο του Πειραιά έξω από το δημοτικό θέατρο, την ώρα που ξεκινούσε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής λίγα μέτρα από τα γραφεία της οργάνωσης.

Την ώρα που τα μέλη της Χρυσής Αυγής άνοιξαν τα μεγάφωνα, ομάδα αριστεριστών που βρισκόταν έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοραή, ξεκίνησε διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του φασισμού.

Στη θέα ενός χρυσαυγίτη που βρισκόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο, οι αριστεριστές άρχισαν να τον απειλούν φραστικά, με αποτέλεσμα εκείνος να αρχίσει να τρέχει προς τους ομοϊδεάτες του ζητώντας βοήθεια και κάνοντάς τους νοήματα για να οργανωθούν σε ομάδα κατά των αριστεριστών.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, τουλάχιστον 40 μέλη της Χρυσής Αυγής κρατώντας ξύλα και ελληνικές σημαίες επιτέθηκαν κατά των αριστεριστών επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Παρά το γεγονός ότι απέναντι ακριβώς από το σημείο της συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής βρίσκονταν τουλάχιστον δυο διμοιρίες των ΜΑΤ, η αστυνομία ολιγώρησε χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα οι δυο ομάδες να συγκρουστούν σώμα με σώμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος αστυνομικός των ΜΑΤ προσπάθησε μάταια να συγκρατήσει με τα χέρια ορισμένους χρυσαυγίτες και στη συνέχεια να κάνει μόνος του χρήση χειροβομβίδας κρότου λάμψης, χωρίς αποτέλεσμα. Έγινε χρήση χημικών για να χωριστούν οι μεν από τους δε.

Λίγα λεπτά μετά και ενώ η σύγκρουση ήταν σε εξέλιξη, δυο διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν στο σημείο προσπαθώντας να συγκρατήσουν τους χρυσαυγίτες ενώ οι αριστεριστές υποχώρησαν προς την πλατεία Κοραή.

Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν κατά του συνεργείου του τηλεοπτικού σταθμού Ε. Με σιδηρολοστό, ένας κρανοφόρος επιχείρησε να ανοίξει το κεφάλι του δημοσιογράφου και του κάμερανμαν του σταθμού, που σώθηκαν από τύχη. Για περίπου 10 λεπτά το κέντρο του Πειραιά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με άγριες συγκρούσεις.

Τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο από τη μεριά των αριστεριστών, το οποίο και προσήχθη για να αφεθεί στη συνέχεια ελεύθερο.

Στο χώρο της συγκέντρωσης ήταν οι χρυσαυγίτες βουλευτές Γ. Λαγός και Η. Κασιδιάρης.