Πώς επηρεάζει το βρετανικό δημοψήφισμα η δολοφονία της Κοξ

Οι βρετανικές εκλογές βάφτηκαν με το αίμα της Τζο Κοξ, και όπως είναι αναμενόμενο αυτό το ακραίο περιστατικό βίας από έναν οπαδό του Brexit αλλάζει τα δεδομένα.

Γεγονός που σπεύδουν να καταγράψουν τα γραφεία στοιχημάτων ενώ οι εταιρείες δημοσκοπήσεων αναβάλουν τη δημοσίευση των μέχρι χθες αποτελεσμάτων για να τις δημοσιοποιήσουν μετά τα νέα δεδομένα

jocox708Μάλιστα, η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε σήμερα φθάνοντας το 67%, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair.

Στο μεταξύ, το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ITV ανέφερε ότι θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση μιας δημοσκόπησης για το δημοψήφισμα η οποία επρόκειτο να δημοσιευθεί σήμερα.

Πολλά MME και ινστιτούτα δημοσκοπήσεων αποφάσισαν να καθυστερήσουν τη δημοσίευση νέων δημοσκοπήσεων πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από τη δολοφονική επίθεση έδιναν προβάδισμα στην εκστρατεία της “εξόδου” έναντι εκείνης της “παραμονής”.

«Αυτό (η δολοφονία της Κοξ) ίσως αλλάξει την ψυχολογία της εκστρατείας. Αυτοί που είναι υπέρ της ΕΕ ίσως ευνοηθούν από αυτό το τραγικό συμβάν… θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους», είπε ο Φαριμπόρζ Μοσιριάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο New South Wales.

Στο μεταξύ, τα δύο στρατόπεδα, υπέρ της παραμονής και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ανέστειλαν χθες τις προεκλογικές εκστρατείες τους μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ.